galéria megtekintése

„Nincs párbeszéd, csak a bot”

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 25. számában
jelent meg.


Szlankó Bálint
Népszabadság

Az arab tavasz mintha megállt volna Jordánia határán - szemben szíriai menekültek százezreivel. Az országnak súlyos gondokat okozó szomszédos polgárháború Abdullah király számára előnyöket is tartogat: stabilizálta helyzetét a trónon. A mélyben forrnak az indulatok.

Ahmad Oweidi al Abbádi első ránézésre kissé valószínűtlen karakter. A jordán rendőrség volt főtisztje, aki két évet ült felségsértésért; a második legfontosabb jordániai arab törzs tagja, aki Cambridge-ben doktorált (beduin jogból); hagyományos ruházatban mutatkozó beduin vezető és volt parlamenti képviselő, aki a királyság eltörléséért és egy demokratikus köztársaság bevezetéséért agitál. Személyében összpontosulnak azok a dilemmák, amelyek Jordániát feszítik.

Az arab tavasz jordániai kudarcának fő oka, hogy a palesztin többség helyzetét féltve nem csatlakozott a forrongásokhoz

„Azért távolítottak el a rendőrségtől, mert ellenzéki politikát folytattam. Ellenzem a monarchiát, köztársaságot akarok, és ezt ki is jelentettem a YouTube-on 2012-ben” – mondja a sivatagból származó arabokra jellemző torokhangon.

 

„Erre negyven napra börtönbe zártak. De mivel a törzsem kiállt mellettem, hamarosan szabadon engedtek. Az új generáció osztja az elveimet.” Az új generáció Jordániában is az utcára ment 2011-ben, de a forradalom hamarosan kifulladt.

Az Izraellel kötött békeszerződés felmondását követelik tüntetők Izrael ammáni nagykövetsége előtt
Az Izraellel kötött békeszerződés felmondását követelik tüntetők Izrael ammáni nagykövetsége előtt
Muhammad Hamed / Reuters

Jordánia nagyjából olyan korrupt oligarchia, mint az összes többi arab ország. A jövedelmi különbségek hatalmasak, a törzsi és fővárosi eliten túl majdnem mindenki szegény. A hatalom a király, a vele szövetséges törzsi és üzleti körök, a biztonsági szolgálatok kezében van. A fő különbség: őket nem igazán rázta meg az arab tavasz. Hogy miért? A válasz részben a hatalmat birtokló beduin kisebbségre és palesztin többségre osztott társadalom megosztottságában rejlik.

„Abdullah, a király, azt mondja a palesztinoknak: ha elveszítetek engem, a beduinok kirúgnak titeket az országból” – idézi fel Al Abbádi. „A beduinokkal meg azt közli, ha ő nincs, a palesztinok lemészárolják mindannyiukat. Így mindenki a királyt tekinti az egyetlen stabil pontnak, és máris nincs igény politikai reformra.”

Az alternatíva az, ami Szíriában történik, legalábbis a rezsim ezt sugallja az embereknek

Abdullah tartja egyben az országot - ezt a képet szeretnék rögzíteni a fejekben
Abdullah tartja egyben az országot - ezt a képet szeretnék rögzíteni a fejekben
Muhammad Hamed / Reuters

Tény, hogy az arab tavasz jordániai kudarcának fő oka, hogy a palesztin többség – helyzetét féltve – nem csatlakozott a forrongásokhoz. A beduinok pedig féltik privilégiumaikat a demokratizálástól, ami helyzetbe hozná a többségi palesztinokat.

A másik ok, hogy az arab tavasz káoszba fulladt. Szíriában és Líbiában polgárháború van, Egyiptomban restauráció ment végbe. „A rezsimnek nincs alternatívája. Az alternatíva az, ami Szíriában történik, legalábbis a rezsim ezt sugallja az embereknek” – magyarázza Al Abbádi.

„Ha ellenálltok, elnyomunk, megalázunk és tönkreteszünk benneteket. Nem ezekkel a szavakkal, de mindenki veszi az üzenetet.” Jordániában abbamaradtak a tüntetések, van viszont hatszázezer szír menekült.

„A rezsim jó partnere Izraelnek. Ezért támogatást kap Amerikától, és a többi arab monarchiától is, hogy letörjék a forradalmat. Ők együtt védték meg a rezsimet, egyébként nem élték volna túl az elmúlt két évet” – mondja.

A szomszédos polgárháború további feszültséget szít: szír menekülttábor Jordániában
A szomszédos polgárháború további feszültséget szít: szír menekülttábor Jordániában
Mandel Ngan / Reuters

Ez csak részben összeesküvés-elmélet: Jordánia Egyiptom mellett az egyetlen arab állam, amelynek békeszerződése van Izraellel, II. Abdullah fontos amerikai partner, túlélése prioritás, ami újabb és újabb kölcsönökhöz és segélyekhez vezetett. Szaúd-Arábia pedig abban érdekelt, hogy a testvérmonarchia bukása ne teremtsen veszélyes precedenst.

A király nem zárkózik el teljesen a politikai reformoktól, szerény haladás volt is. Ám az ellenzék nincs lenyűgözve.

„A király abszolút hatalma nem csökkent, nincsenek érdemi választások. Az ellenzéket elnyomják, nincs párbeszéd, csak a bot” – véli Al Abbádi. A fő ellenzéki erő a Muszlim Testvériség, amely nem vesz részt a választásokon, mert a választási rendszer szinte minden helyet a törzseknek juttat. Abdullah nem tárgyal velük, mert úgy érzi, hogy a helyzete így is szilárd. De a rendszer aligha fenntartható.

Ahogy a rezsim a dicső jordán múltat láttatni szeretné
Ahogy a rezsim a dicső jordán múltat láttatni szeretné
Muhammad Hamed / Reuters

Az államadósság 80 százalék, a munkanélküliség 25 százalék is lehet. A korrupció mindent áthat, súlyos vízhiány van. Az ország sok szempontból modernebb, mint a szomszédai, ám ezekre a problémákra a királynak és a korrupt elitnek nincs válasza.

A forradalom talán nem aktuális, de ahogy Al Abbádi mondja, „ha minden kaput lezárnak az emberek előtt, akkor a kapukat előbb vagy utóbb áttörik”.

Ammán, 2014. április

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.