A megmaradáson is csak összevesztek a szlovákiai magyarok

Többszöri tárgyalás ellenére sem született megegyezés a szlovákiai magyar tannyelvű iskolák súlyos gondjaival és megmaradásával kapcsolatos feladatokról és követelésekről, mert a Híd-Most képviselői a kompromisszumos javaslatot nem írták alá.

A dokumentum a felvidéki magyar politikai, szakmai és civil szervezetek közös fellépését sürgeti elsősorban a nemzetiségi kisiskolák megmaradása érdekében, továbbá az anyanyelvi oktatás óraszámának tervezett csökkentése ellen.

A. Szabó László a tanácskozást követően leszögezte: „Sajnálattal vettük tudomásul, hogy a mintegy háromórás egyeztetés során a nagypolitika árnyékában elveszett a szakmai szervezetek véleménye és a magyar közösség érdeke. Főképp azért fájó ez a kudarc, mert az oktatást érintő kérdésekben a résztvevők között gyakorlatilag nem volt nézetkülönbség.”

A Magyar Koalíció Pártjának szakpolitikusa hozzátette, úgy tűnik, hogy a korábban „az együttműködés pártja” szerepében tetszelgő csoportosulásnak mára már nem érdeke, hogy magyar társadalmi és szakmai szövetségekkel kerüljön egy platformra. „Ennek ellenére az MKP továbbra is együttműködik a pedagógusszervezetünkkel, valamint a szlovákiai magyar szülők szövetségével, hiszen nemzeti közösségünk megmaradásának letéteményesei az iskoláink” – vélekedett A. Szabó, aki közölte azt is, hogy a tervezett oktatási minimum általuk javasolt változatát, valamint a kompromisszumos javaslatukat is feltöltötték az MKP honlapjára.

Merőben más véleménynek adott hangot Érsek Árpád, aki lapunknak nyilatkozva kifejtette: „Szakmai kérdésekről kívántunk egyeztetni, az MKP viszont belekeverte az aktuálpolitikát, s olyan mondatokat, kifejezéseket akart rögzíteni a dokumentumban, amelyekkel már a jövő évi választásokra gondolva politikai tőkét igyekezett kovácsolni. Mi viszont a gyermekek, a tanárok és az iskoláink érdekét tartottuk szem előtt, továbbra is ezt tesszük. Többször tárgyaltunk az oktatási tárca jelenlegi és előző vezetőjével, s rövidesen ismét találkozunk vele. Ezt az utat tartjuk járhatónak, nem pedig a politikai lózungokat is tartalmazó közlemények gyártását” – vélekedett a Híd oktatásügyi szakértője.

Jókai Tibor, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke sajnálattal állapította meg, hogy a két párt képviselői tulajdonképpen egyetlen mondatban nem tudtak megállapodni, emiatt nem született egyezség. Közölte azt is, hogy személyes találkozót kértek Juraj Draxler oktatásügyi minisztertől, de választ egyelőre nem kaptak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.