Polt Pétert is Brüsszelbe kérik

Polt Péter legfőbb ügyész meghallgatásával szeretné folytatni Kovács Béla független EP-képviselő mentelmi ügyének tárgyalását az Európai Parlament (EP) Jogi Bizottsága. A jobbikos politikus szerda délelőtti brüsszeli meghallgatását követően újságíróknak azt mondta: nem kíván a mentelmi joga mögé bújni, továbbra is készséggel válaszol a kérdésekre.

Zárt ülésen hallgatta meg Kovács Bélát szerdán az EP szakbizottsága, amely a parlament plenáris ülése elé kerülő jelentésben tesz majd javaslatot a képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére vagy megtartására. Ez volt az első eset a hosszú ideje húzódó eljárásban, hogy a jobbikos politikus megjelent a testület előtt, és mintegy tíz percen át válaszolt a felvetésekre. Újságíróknak nyilatkozva nehezményezte, hogy csak az ülés előtti napon tekinthetett bele a képviselőtársai számára már régóta hozzáférhető dokumentumokba.

Hogy pontosan mi hangzott el a teremben, azt senki sem árulta el, Kovács Béla utóbb lapunknak azt mondta, nem „lepték meg” a kérdések. Úgy tudjuk, hogy párttársa, Morvai Krisztina az ülésen hosszan ecsetelte, miért nem lenne jogszerű a mentelmi jog felfüggesztése. „Csodálkozom, hogy miután a Jobbik otthon már ötször kezdeményezte Kovács mentelmi jogának felfüggesztését, egyik képviselője az EP-ben ennek a gyökeres ellenkezőjét mondja” – nyilatkozta Szájer József fideszes EP-képviselő, a jogi bizottság tagja a meghallgatás után.

Egyhamar nem várható döntés Kovács Béla ügyében, vélekedett Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, aki „vendégként” volt jelen a teremben. – Az a benyomásom, hogy Kovács Béla nem győzte meg a bizottságot, a testület tagjai nem megosztottak az ügyében – mondta. A meghallgatás után a bizottság úgy határozott, hogy a témát tárgyaló következő ülésére meghívja Polt Péter legfőbb ügyészt.

Bár a mentelmi ügyek tárgyalása rutin eljárásnak számít az EP-ben, lapunknak nyilatkozó források „kényes” témának nevezték Kovács Béla ügyét. Esetében ugyanis az illetékes EP-képviselők nem férhetnek hozzá a megalapozott döntéshez szükséges információk zöméhez, mivel azok minősített, államtitoknak számító dokumentumok. Ily módon a magyar hatóságok által közölt nyilvános adatokra és tényekre hagyatkozhatnak csak egy olyan eljárásban, amelyben keverednek a jogi és a politikai szempontok. Niedermüller szerint a jogi bizottság tisztában van azzal, hogy Kovács esete „különleges”, ezért megfontoltan, a jogi környezetet föltárva kíván eljárni, és kér újabb adatokat és bizonyítékokat Magyarországról.

Kovács Béla mentelmi jogának megtartásáról vagy felfüggesztéséről leghamarabb júliusban dönthet az EP plenáris ülése, de szakértők szerint további halasztás is lehetséges. A parlament nem arról mond véleményt, hogy Kovács Béla bűnös-e, hanem arról, hogy megalapozottak-e azok a feltételek, amelyek alapján vádat lehet emelni ellene.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.