galéria megtekintése

Nincs B terve a magyar kormánynak

41 komment


Csuhaj Ildikó

Ha a britek kilépnének az EU-ból, „befellegzene” a magyar kormány Brüsszellel való szembenállásának. Orbán sajtófőnöke üzeni: bárkinek joga van hirdetni a kvótás népszavazás ellen is.

Magyarországnak eminens érdeke, hogy a britek maradjanak az Európai Unióban, B terv nincs – mondta munkatársunknak egy, a külügyekre és brüsszeli viszonyokra is több cikluson át rálátó kormányzati forrás, „zseniálisnak” nevezve a Daily Mail konzervatív brit lapban megjelentetett egyoldalas hirdetést Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával. Mint ismert, az volt a briteknek szóló üzenet: „A döntés az Önöké, de szeretném, ha tudnák, hogy Magyarország büszkén áll önök mellett az Európai Unió tagjaként”.

David Cameron és Orbán Viktor márciusban Budapesten. Szívhatják a fogukat
David Cameron és Orbán Viktor márciusban Budapesten. Szívhatják a fogukat
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Forrásunk elismerte, hogy Orbán Viktor imázsépítését is szolgálja a hirdetés, továbbá a brit közvélemény előtt és Európában „bad guy”-ként, azaz rosszfiúként aposztrofált Orbán ezzel próbál uniópárti jófiú lenni. Lapunk kérdésére, miszerint hiteltelen a hirdetése, hiszen évek óta keresi a konfliktust Brüsszellel, forrásunk úgy reagált: óriási tévedés, hogy Orbán Viktor euroszkeptikus lenne, valamint hamis európai percepció – és a kötelező kvóta elleni népszavazás miatti európai narratíva –, hogy atavisztikus ellentét lenne a magyarok és az EU között. Ez a kormányzati retorika – ismerte el forrásunk, megjegyezve, Magyarországnak sok szempontból valóban az az érdeke, hogy a britek és David Cameron kormánya maradjon az unióban.

 

Kilépésük esetén ugyanis a brüsszeli integrációpárti csapat olyan hatalmat nyer, hogy

„befellegzik a magyar ellenállásnak Brüsszellel szemben”.

Pelczné Gál Ildikó fideszes EP-képviselő, az Európai Parlament alelnöke szintén úgy nyilatkozott a népszavazás előtti napon a Népszabadságnak, hogy azért sem lenne jó Magyarország számára a britek távozása az EU-ból, mert „kiegyensúlyozó szerepük van a franciákkal és a németekkel szemben”. Pelczné Gál Ildikó szerint a népszavazás vészcsengő Brüsszel és az unió számára, „mert június 23-a után nem mehetnek úgy a dolgok, mint előtte”. Mint rossz példát említette, hogy uniós határozattal írnak felül rendeleteket, és megítélése szerint nem feltétlenül képviselik a brüsszeli döntések az uniós lakosság érdekeit.

Arra, hogy szerinte ha a britek mégis kilépnének, a magyar kormány kezdeményezi-e az uniós szerződés módosítását, azt mondta: „ez még korai lenne”. Pelczné Gál Ildikó, de egy másik fideszes EP-képviselő, Schöpflin György is azon az állásponton van, hogy mivel a britek nettó befizetők az unióban,

a távozásukkal rosszabbul járnánk.

Annak, hogy a britek épp az orbáni kisvasútra elpazarolt uniós fejlesztés rossz példájával kampányolnak a kilépés mellett, Pelczné Gál Ildikó nem tulajdonít jelentőséget, szerinte, ha van is ilyen kampány, azt csak a felfokozott indulatok motiválják.

A fideszes EP-képviselő szerint Orbán Viktornak mint egy uniós ország miniszterelnökének joga volt ismertetnie az álláspontját a Daily Mail hasábjain. Épp az a probléma, hogy az unió „szótlan” az ügyben. Pelczné Gál Ildikó és Schöpflin György is úgy foglaltak állást, hogy ősszel a kvótanépszavazáson természetesen

bármelyik uniós ország kormányfője vagy elnöke tehet közzé hirdetést magyarországi sajtóorgánumban

– akár a magyar kormány véleményével szemben is agitálhat –, hiszen „Magyarországon demokrácia van”.

Pelczné Gál Ildikó megjegyezte viszont, egészen más a britek népszavazása, mert az uniós, mint az, hogy Magyarország befogad-e a népesség arányát is torzító számú migránst, „mert ez már belügy”. A szociális juttatások kifizetésére, ha tömegesen jönnének haza magyarok Angliából, a rendszer nincs felkészülve – ismerte el kormányzati forrásunk, de azonnal hozzá is tette: egy kilépési folyamat papíron két év, de akár hét évig is elhúzódhat.

– A magyar miniszterelnök a brit népszavazásról és a kötelező uniós kvótáról is „több fórumon és módon kifejtette álláspontját, amire mindenkinek joga és lehetősége van” – így válaszolt Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke a Népszabadság kérdésére, hogyan viszonyulna Orbán Viktor ahhoz, ha egy másik uniós ország kormányfője vagy elnöke például egy magyar sajtóorgánumban ősszel a kötelező uniós kvóta mellett agitálna.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.