Nickelsdorf: 20 ezer menekült kiszállítva?

Közel 9 ezer ember érkezett a mai napon kora délutánig az osztrák határra. A becslés a burgenlandi rendőrségtől származik, amely arra számít, hogy Magyarország ma éjfélig elszállítja területéről az összes menekültet,  az éjféltől érvényes szigorításig kiüríti a terepet.

A rendőrök továbbra is panaszkodnak, hogy nem kapnak megfelelő információt a magyar hatóságoktól. Ezért csak feltételezés, hogy a hétfőn éjfélig a határt átlépők száma eléri majd a 20 ezer főt. Az intenzív buszforgalom mellett számos menekült gyalog igyekszik Bécsbe jutni, emiatt 14 órakor lezárta az osztrák rendőrség az A4-es autópályát, s azzal számol, hogy még akár egy-két napig így is marad az út.

Fotó: Reuters

Osztrák rendfenntartói körökben nem kis meglepetést okozott, hogy legalább 300o menekült Szentgotthárd felől lépte át mára virradóra a magyar-osztrák határt, s érkezett a közeli Heiligenkreuzba. Innen sok embert Grazba szállítottak tovább autóbuszon, de úgy hírlik, hogy az osztrák határvárosban befogadó állomást fognak kiépíteni.

Az osztrák kormány vasárnap este még nem volt teljesen egységes, miként reagáljon Németország váratlan döntésére, a schengeni megállapodás átmeneti felfüggesztésére, a német-osztrák vasúti közlekedés leállítására, a közutakon pedig a járművek szúrópróbaszerű ellenőrzésére. Hétfőn reggel viszont, amikor lassan, de újra elindult a vonatforgalom a két ország között, kivéve a Salzburg-München útvonalat, megszületett a döntés. Eszerint megerősítik a rendőrséget az osztrák határszakaszokon, s 2200 katonát is kivezényelnek a rendőrök segítésére. Werner Faymann kancellár hangoztatta, hogy elsősorban humanitárius célokból fejlesztik fel a határvédelmet, azaz a menekültek ellátását akarják biztosítani. De jelezte, hogy a lépésnek biztonsági megfontolásai is vannak. A belügyminiszter, Johanna Mikl-Leitner, mielőtt elindult volna az uniós belügyminiszterek brüsszeli tanácskozására, kijelentette, hogy Ausztria ugyanazt a határellenőrzési gyakorlatot akarja követni, mint Németország, s erről már tájékoztatta is az európai hatóságokat.

A bécsi közigazgatási bíróság ma leállított egy afgán menekült asszony magyarországi visszatoloncolására vonatkozó határozatot. Az egyedülálló nő öt kiskorú gyermekével Magyarországon regisztrált, s kezdeményezett menedékjogot, de aztán tovább utaztak Ausztriába. Az illetékes elsőfokú osztrák bíróság májusban úgy döntött, hogy az afgán családot vissza kell küldeni Magyarországra. Ezt a határozatot vétózta meg a másodfokú testület,  arra hivatkozott, hogy a helyzet 2014. októberéhez képest jelentősen romlott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.