Népszavazással tartanák egyben Székelyföldet

Hat erdélyi megyében szervez helyi népszavazásokat a gazdasági-fejlesztési régiók átszervezéséről a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ). Kelemen Hunor szövetségi elnök hangsúlyozta, hogy a választópolgároknak kell megmondaniuk, mit szeretnének, melyik régióba tartozzon a megyéjük.

Az RMDSZ közleménye szerint a szövetség három székelyföldi és ugyanennyi partiumi megyében javasolja népszavazás kiírását arról, hogy Kovászna, Hargita és Maros megye egy fejlesztési régiót alkosson Marosvásárhely központtal, Bihar, Szatmár és Szilágy pedig szintén egy régióba kerüljön Nagyvárad központtal. „A kohéziós és strukturális alapok lehívása szempontjából is csődöt mondott a nyolc mamutrégió. Nem hogy eltűntek volna, hanem még inkább felerősödtek egy-egy régión belül a megyék közti gazdasági, társadalmi, életszínvonalbeli különbségek. Éppen ezért újra kell gondolni a gazdasági-fejlesztési régiók felosztását, ennek érdekében pedig az RMDSZ helyi népszavazásokat kezdeményez” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

A román törvények szerint a szavazati joggal rendelkező lakosság legkevesebb öt százaléka kezdeményezheti egy adott megyében helyi népszavazás kiírását. A közlemény szerint az RMDSZ helyi szervezetei október közepéig összegyűjtik a támogató aláírásokat, és leadják azokat a megyei tanácsoknál. Az RMDSZ menetrendje szerint a népszavazást mind a hat megyében december 8-án tarthatják.

A szavazólapon egyetlen kérdés szerepelne, a Székelyföld esetében a következő: „Egyetért azzal, hogy Kovászna, Hargita és Maros megye közös gazdasági-fejlesztési régiót alkosson, Marosvásárhely régióközponttal?”

A helyi referendum a román törvények szerint nem ügydöntő. Kelemen Hunor ezzel kapcsolatban leszögezte: a népszavazás során az állampolgárok a politikai akaratot erősítik meg, ennek eredménye pedig egy nagyon erős fegyver lesz a szövetség kezében a parlamenti viták során.

A szövetségi elnök hangsúlyozta: a kormány nem dönthet ebben a kérdésben úgy, hogy nem kérdezi meg az egyes régiók lakosait. Úgy vélte, a kérdés nem csak a magyar közösséget foglalkoztatja, hiszen Dobrudzsa, Bukovina vagy Bánság történelmi, földrajzi, kulturális sajátosságainak a figyelembevételére kérik a kormányt román politikusok és civil szervezetek is, éppen úgy, ahogy azt az RMDSZ a Székelyföld és a Partium esetében teszi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.