Neonáci térhódítás Hollandiában

Négy év leforgása alatt a tízszeresére emelkedett az aktív neonácik száma Hollandiában, köztük van a Koránt a Mein Kampfhoz hasonlító politikus is. A felelősség egy tanulmány szerint a kormányé.

Négy év leforgása alatt a tízszeresére emelkedett, már mintegy négyszázat számlál az aktív neonácik száma Hollandiában, s csoportjaik szervezettebbek és tevékenyebbek, mint korábban - tűnik ki egy csütörtökön közzétett jelentésből.

A leydeni egyetemnek és az Anne Frank Alapítványnak a rasszizmussal és politikai szélsőségekkel foglalkozó tanulmánya idén első ízben minősíti szélsőjobboldalinak Geert Wilders populista politikus Szabadságpártját (PVV), amely legutóbb bejutott a holland parlamentbe.

A tanulmány szerint elsősorban a fiatalok körében terjed a jobboldali radikalizmus; a neonácik a szélsőséges eszmékre fogékony több ezer ifjúból válogathatnak, ha híveket akarnak toborozni - mondta Jaap van Donselaar, a kutatás vezetője a de Volkskrant című lapnak.

A jelentés szerzői a kormányt okolják, mondván, hogy a 2007 februárja óta kormányzó kereszténydemokrata-szociáldemokrata koalíció nem fordított kellő figyelmet a jelenségre.

Maga Wilders, – aki tavaly egy olyan filmmel jelentkezett, amelyben az iszlámot erőszakot szító vallásként mutatta be, és Hitler Mein Kampfjához hasonlította a Koránt, egyszersmind Európa „iszlamizálása” ellen ágált – felháborodottan reagált arra, hogy pártját szélsőjobboldalinak minősítették. Mint mondta, ezzel megsértették a pártot és annak szavazóit.

A PVV a 2006-os novemberi választásokon kilenc képviselői helyet szerzett a 150 fős hágai parlamentben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.