Nemzetiszínű disznókkal „fertőzték meg” a bukaresti mecset helyét

Piros-sárga-kék csíkos disznókat legeltettek román fundamentalisták azon a területen, ahol a tervek szerint felépülne Románia legnagyobb dzsámija. A módszert a spanyoloktól kopírozták a bukarestiek: Valenciában hasonló módon sikerült megakadályozni egy mecset felépítését. 

A Stiripesurse.ro román portál felvételeket is közölt az akcióról. Ezek egyikén látszik, hogy a mecset ellenzői biztos, ami biztos alapon egy malacot el is temettek az 1,1 hektáros telken, amelyet júliusban kapott meg a romániai muzulmán közösség templomépítés céljára. Egy másik képen az egyik mecsetellenes „aktivista” pózol az elhantolandó, lefagyasztott malaccal.

A mecset kapcsán xenofób felhangoktól sem mentes vita pattant ki július elején. Traian Basescu volt államfő többé-kevésbé explicit módon azzal vádolta a romániai muzulmán közösség vezetőit, hogy terroristákat képezne a dzsámiban és a mellette építendő muzulmán kulturális központban. Mérsékeltebb megszólalók is amiatt aggódtak, hogy a létesítmény az iszlám radikálisok kelet-európai központjává válhat.

Juszuf Murat, a romániai muzulmánok főmuftija többször is hangsúlyozta: a mecset és kulturális-oktatási központ célja semmiképpen sem az iszlám fundamentalizmus exportja az Európai Unióba, hanem éppen ellenkezőleg, a félig-meddig illegális mecsetek felszámolása. Tudomása szerint csak Bukarestben 17 ilyen, engedély nélküli imaház működik, ami nem is csoda, hiszen a román fővárosban egyetlen engedélyezett mecset van, miközben a hívők száma eléri a tízezret. Amúgy országszerte 65 ezren vallották magukat muzulmán vallásúnak a 2011-es népszámláláson, de a főmufti szerint a valós számuk százezer körüli.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.