Nemzeti emléknap lesz a nanjingi mészárlás évfordulója

A történelem egyik kevéssé ismert tömeggyilkosságában körülbelül háromszázezer embert öltek meg a megszálló japán erők.

A nankingi (Nanjing) mészárlás évfordulóját, 1937. december 13-át nemzeti emléknapként, valamint a japán császári hadsereg agressziójával szembeni ellenállási háború győzelmének napját, 1945. szeptember 3-át is törvényben nyilvánították nemzeti emléknappá Kínában. A Kínai Népi Gyűlés állandó bizottsága kedden kezdődött és csütörtökig tartó ülésén tárgyalja meg a törvénytervezetet – jelentette a Hszinhua (Xinhua) hírügynökség.

A nankingi mészárlás vagy ahogy másképp nevezik, „Nanking meggyalázása” a történelem egyik legnagyobb tömegmészárlása volt. Kínai történészek szerint a megszálló japán erők 40 napon át tartó vérengzéseiben 300 ezer civilt és fegyvertelen katonát öltek meg. Sokakat felgyújtották és/vagy élve eltemettek.

Február elején Kínában nagy felháborodást keltett, hogy az NHK japán közrádió igazgatója, Hiokuta Naoki az egyik beszédében azt állította, hogy Nankingban nem volt mészárlás. Hiokutának néhány nappal azután sikerült erre a megjegyzésre ragadtatnia magát, hogy a rádió egyik kommentátora annak jelentőségét próbálta csökkenteni, hogy a megszállt országokban, így Koreában és Kínában is a japán katonák nőket kényszerítettek prostitúcióra. Ezek a nők Dél-Koreában például hiába követeltek kártérítést a japán kormánytól. Az ügy mind a mai napig érzékeny seb a két ország viszonyában.

„A történelmet, azt, ami megtörtént, nem lehet megváltoztatni” – nyilatkozta a Hszinhuának Zsu Csensan (Zhu Chengshan), a Nanjingi Mészárlás Emlékmúzeumának a kurátora. Ő többek között az egykori fekete-fehér fotókra hivatkozott, amelyek a korszakról szóló külföldi történelmi könyvekben is megjelentek. A japán történészek, főleg a jobboldaliak politikai megfontolásokból próbálják tagadni a mészárlást, hogy ezzel megváltoztassák a második világháborús agresszióról kialakult képet. Más kérdés, hogy a nemzetközi közösségnek csak korlátozott ismeretei voltak – és vannak – az akkori nankingi történésekről, hiszen a külföldiek még a japán agresszió előtt elhagyták a várost. A különleges törvényszék, a Nanjingi Háborús Bűnök és a Távol-Keleti Nemzetközi Katonai Bíróság egyaránt több mint 200 ezerre tette a városban megöltek számát, hozzátéve, hogy ebben nincsenek benne azok az áldozatok, akiknek a holttestét a Jangce folyóba vetették.

Őr az emlékmúzeumban. Keveset tudni arról, hogy valójában mi történt
A security guard stands guard inside the Memorial Hall at the Nanjing Massacre Museum during a reporting trip, in Nanjing, Jiangsu province February 19, 2014. China wants to make World War Two a key part of a trip by President Xi Jinping to Germany next month, much to Berlin's discomfort, diplomatic sources said, as Beijing tries to use German atonement for its wartime past to embarrass Japan. Picture taken February 19, 2014. REUTERS/Aly Song (CHINA - Tags: POLITICS) - RTX19DV9
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.