Németország nem helyezte hatályon kívül a dublini szabályokat

A német kormány egy pillanatra sem helyezte hatályon kívül a menekültügyet uniós szinten szabályozó dublini előírásokat - mondta a német belügyminiszter szerdán a törvényhozás alsóházában (Bundestag) azzal kapcsolatban, hogy a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hatóság (BAMF) ismét megvizsgálja a szíriai menedékkérők esetében, hogy mely uniós tagállam illetékes az ügyükben.
Thomas de Maiziere elmondta, hogy a BAMF a menekülthullám erőssége miatt augusztus végétől kezdve a Dublin III. rendelet 17. paragrafusa alapján a szír menedékkérők esetében eltekintett az illetékesség vizsgálatától és átvállalta a menekültügyi eljárást, október 21-én pedig a hivatalt felügyelő belügyminisztérium utasítására visszatért a korábbi gyakorlathoz.

Ezt csupán azért közölték kedden, mert akkor érkezett erre vonatkozó kérdés a sajtótól - mondta a belügyminiszter.
Németország elvárja a dublini szabályok betartását az uniós partnerektől, és a maga részéről követi is azokat. "Aki megköveteli másoktól az uniós jog betartását, annak követnie is kell az uniós jog előírásait" - mondta Thomas de Maiziere.

Merkel nem tudott arról, hogy a szír menedékkérőknél ismét vizsgálják a társállami illetékességet

Ez azonban Christiane Wirtz helyettes kormányszóvivő szerint cseppet sem meglepő, hiszen a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) a tevékenységét felügyelő belügyminisztérium utasítására tért vissza a korábbi gyakorlathoz, és a saját hatáskörébe tartozó ügyről van szó.

"Abban pedig nincsen semmi politikai szenzáció, hogy a német kormány Németországban érvényesíti az uniós jogot" - tette hozzá szerdán, a kormányszóvivői tájékoztatón.

Németországban eddig is betartották a menekültügyet uniós szinten szabályozó dublini előírásokat, és ugyan a kormány szerint a dublini rendszer módosításra szorul, de addig is mindenkinek be kell tartania - mondta Wirtz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.