galéria megtekintése

Német Superman sárga mellényben – Hans-Dietrich Genscher halálára

1 komment


Dési András

A tömeg belefojtotta a szót, mégis élete csúcspontjának tartotta az a napot. 1989. szeptember 30-át, amikor az NSZK prágai nagykövetségének a balkonjáról elkezdett beszélni a képviselet udvarán hetek óta összegyűlt keletnémetekhez.

– Azért jöttünk, hogy közöljük önökkel, a kiutazásukat..., de Hans-Dietrich Genscher nem tudta befejezni a mondatot. Az ujjongás mindent elnyomott, az ünneplők tudták, hogy az NSZK külügyminisztere azt akarta mondani: szabad az út Nyugat felé, a csehszlovák hatóságok megnyitják a határt.

Genscher 2014. szeptember 30-án, a a történelmi bejelentés 25. évfordulóján a prágai német nagykövetség erkélyén
David W Cerny / Reuters

A 89 éves korában szív és érrendszeri rendellenesség következtében elhunyt Hans-Dietrich Genscher saját bevallása szerint csak később ismerte fel, hogy a „erkélyjelenet" korszakos és történelmi változás egyik fontos eleme volt. Egy olyan folyamaté, ami elvezetett a berlini fal leomlásához, majd a német újraegyesítéshez. S az, hogy a szövetségi köztársaság külügyminisztereként a szabaddemokrata politikus fontos szereplőként, „az egyesítés építészeként" alakíthatta az eseményeket, különös elégtételnek számított a hallei születésű jogásznak. 1952-ben ugyanis a szovjet zónából nyugatra ment, mert értésére adták: a keletnémet munkás-paraszt államban egy hozzá hasonló, liberális értelmiséginek nincs helye.

 

Genscher az elmúlt ötven év egyik legjelentősebb nyugatnémet politikai személyiségének számított. Tizenegy évig töltötte be pártja, az FDP elnöki posztját. Huszonhárom éven át volt miniszter, ebből tizennyolcat a külügyi tárca irányítójaként. Két nagyágyúval ült egy kormánykoalícióban. Előbb a szociáldemokrata Helmut Schmidttel, majd a kereszténydemokrata Helmut Kohllal, miután az FDP – nem utolsósorban Genscher kezdeményezésére – hátat fordított az SPD-nek és lepaktált a CDU-val. Az „árulásért" sokan köpönyegforgatónak tartották a másoknál mindig jobban informált, a kellő időben az új helyzethez alkalmazkodni tudó politikust, aki azt bizonygatta: a szocdemekkel megromlott a házasság, elfogyott az összhang, váltani kellett.

A lavírozás és a taktikázás nagymestere szerette magát minden oldalról biztosítani. És mindenkivel jóban lenni. A hidegháború alatt sikeresen adta elő azt a diplomáciai akrobatamutatványt, amely során folyamatosan bizonyította elkötelezettségét az Egyesült Államoké és a NATO iránt, miközben igyekezett elsimítani a két szembenálló tömb közötti feszültségeket elsimítani és kapcsolatokat építeni a Szovjetunióval, illetve a Varsói Szerződés tagállamaival. Baráti viszonyt ápolt Henry Kissingerrel és Mihail Gorbacsovval, Eduard Sevardnadzéval és Horn Gyulával. Számtalan alkalommal járt a kádári, majd a berlini fal leomlásában kulcsszerepet játszó Magyarországon. Azon vezető nyugati politikusok közé tartozott, akik felismerték, hogy Gorbacsov glasznosztya és peresztrojkája mögött több van, mint lazítás a gyeplőn. S a leszerelési javaslatok sora nem szemfényvesztés, hanem annak beismerése, hogy Moszkva alulmaradt a (fegyverkezési) versenyben Amerikával szemben. A „genscherizmus" megteremtője azt is látta, hogy a német egység sorsa igazából Moszkvában dől el, s a szovjetekkel/oroszokkal kell megállapodni.

A hidegháború vége egyben a külpolitikus Genscher korszakának végét is jelentette. Igazából nem volt felkészülve arra, hogy mennyire megváltozott az újraegyesített Németország, e jóakaratúnak szánt (gazdasági) behemót világpolitikai szerepe és percepciója. Sokan a szemére vetették, hogy Szlovénia és Horvátország függetlenségének elismerésével a pusztító délszláv háborúknak ágyazott meg. A külügyminiszterségről 1992-ben leköszönt Genscher legnagyobb személyes kudarcának azonban teljesen mást élt meg: az 1972-es müncheni olimpiát, az izraeli sportolók elleni palesztin terrormerényletet. Ami szintén felkészületlenül érte a túszszabadításhoz amatőr módon nyúló hatóságokat, s az akkor szövetségi belügyminiszter Genschert arra ösztökélte, hogy létrehozza a GSG-9 nevű terrorellenes különleges rendőri egységet.

Imádott szerepelni, sokat publikált és a média is kedvelte a kommunikáció bajnokát. Maga is sokat gúnyolódott jellegzetesen nagy fülein. Védjegye a zakó alatt hordott sárga mellénye volt. A Titanic nevű szatirikus magazin róla mintázta a német Supermant, a Genschmant. A repülő embert, aki minden helyzetből kivágja magát.

Aki most átszállt egy másik világba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.