Nemet mondtak a szlovénok a melegházasságra

A szlovénok nagy többsége nemmel szavazott a melegházasság legalizálásáról tartott vasárnapi referendumon.

„Ez az eredmény győzelem a gyerekeink számára" – nyilatkozta Ales Primc, egy, a melegházasságot ellenző szlovén csoport vezetője, miután az esti órákban bizonyossá vált: a népszavazáson voksoló helyiek közel kétharmada nemmel szavazott a melegházasságra.

A szlovén parlament ugyan márciusban megszavazta az azonos neműek házasságát legalizáló törvényt, de a tiltakozóhullám még azelőtt beindult, hogy akár egy meleg pár is házasságot köthetett volna. A konzervatív csoportok különösen azt ellenezték, hogy meleg párok gyermeket fogadjanak örökbe.

BBC emlékeztet, hogy a konzervatívok Ferenc pápa támogatását is élvezték, a katolikus egyházfő ugyanis felszólította a többségében katolikusok lakta országot, hogy „támogassa a családot, amely strukturális referenciapont a társadalom számára".

A melegházasságot támogató Egyesült Baloldal parlamenti képviselői csalódottan vették tudomásul a népszavazás eredményét, amelyet átmeneti visszalépésnek neveztek. „Még nincs vége. A törvényt előbb vagy utóbb, de elfogadják" – nyilatkozta Violeta Tomic.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.