Orbán hirtelen a luxusprofit pártjára állt

A Handelsblatt német üzleti lap a reklámadóról közölt cikket, a liberális Süddeutsche Zeitung pedig a magyar-amerikai viszonyról írt keddi számában.
A Handelsblatt Orbán harca az RTL-lel címmel közölte Hans-Peter Siebenhaar írását. Ebben idézetek szerepelnek Orbán Viktor miniszterelnöktől abból a beszélgetésből, amelynek alapján a lap interjút közölt hétfői nyomtatott kiadásában.

A szerző kiemelte, hogy Magyarországnak szüksége van a külföldiek, különösen a németek beruházásaira, mert a kedvező gazdasági adatok ellenére messze van még a "közép-európai gazdasági szinttől". Hozzátette, hogy "Orbánnak hosszú távon tervező befektetőkre van szüksége", ezért abszurd az RTL-lel folytatott hatalmi harca".

Ugyanakkor a kormányfő érzi, hogy ez a küzdelem súlyos károkat okoz Magyarországnak gazdasági szempontból, és politikailag fordulékony, vagyis nem fél a visszavonulástól, ha az tűnik hasznosnak - tette hozzá Siebenhaar.

Kifejtette, hogy a miniszterelnök a lap munkatársaival folytatott baden-badeni beszélgetésen az eddigiekhez képest sokkal békülékenyebbnek mutatkozott. Orbán Viktor azt mondta, hogy "vannak ágazatok, amelyek az adópolitikánkat problémának tekintik, de tudunk segíteni egyedi megoldásokkal".

A kormányfő hozzátette: ilyen megoldásokra jutottunk már az energia- és a távközlési ágazatban, és előbb-utóbb sikerül majd a médiaágazatban is.

A Handelsblatt szerzője úgy vélte, hogy az RTL esetleges kivonulása nemcsak alig felbecsülhető arculati károkat okozna Magyarországnak, hanem gazdaságilag is hátrányos lenne. Szerinte Orbán megértette a helyzetet, mert a lapnak azt mondta, hogy a magyarországi RTL anyavállalata, a Bertelsmann és Magyarország ugyanabban a csónakban evez, és hozzátette: érdekünk fűződik ahhoz, hogy a külföldi vállalkozások annyi profitra tegyenek szert, amennyire csak lehet, hiszen minél nagyobb a profit, annyival több adót fizetnek Magyarországon.

A Süddeutsche Zeitung Üzlet Orbán pártjának címmel közölt írást, amelyben a szerző, Cathrin Kahlweit az amerikai beutazási tilalom ügyét ismertette. Kiemelte, hogy a magyarországi korrupció már régóta tiltakozást vált ki az Egyesült Államokban. Hozzátette, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a napokban az ATV-nek adott interjúban valószínűleg a feszültség enyhítésére törekedett, de csak "olajat öntött a tűzre".

A szerző a külügyminiszteri interjú alapján bemutatta a kormány álláspontját, és megjegyezte, hogy az amerikai fél teljesen másként látja a helyzetet. Az amerikai álláspontot a lap André Goodfriendnek, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivőjének megszólaltatásával ismertette a cikkben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.