Hess sírjánál sem vonulhatnak a neonácik

Nem tarthatnak felvonulást neonácik Rudolf Hess sírhelyénél a bajorországi Wunsiedelben a német alkotmánybíróság egy csütörtökön közzétett határozata szerint.

A testület elutasította az augusztus 22-re tervezett menet betiltásának felülvizsgálatát kérő beadványt. A határozat érvényben hagyja a néhai náci alvezér emlékére szervezett megmozdulás betiltásról rendelkező wunsiedeli közigazgatási határozatot, és a bajor tartományi közigazgatási bíróság azonos tartalmú döntését.

A német alkotmánybíróság egyben jelezte, hogy hamarosan tárgyal a megemlékezést évente ismétlődően betiltó hatósági és bírósági döntések miatt beadott alkotmányos panaszról.

Hitler helyettesét Wunsiedelben temették el, miután 1987 augusztusában öngyilkosságot követett el a háborús bűnösök berlin-spandaui börtönében. Halálának évfordulóján neonáci csoportok évente megemlékezést tartottak sírjánál, 2005-ben aztán megszigorították az izgatás büntetéséről szóló jogszabályt, ami kellő jogalapot biztosított a rendezvény betiltásához.

A karlsruhei testület szerint a rendezvényt tiltó döntések a gyülekezési szabadság jelentős mértékű korlátozásával járnak, és a jogalapjukat jelentő törvény felvet egy sor komoly jogi kérdést. Csütörtökön nyilvánosságra hozott határozatban a testület megjegyzi: a problémára vonatkozó alkotmányossági panasz nem megengedhetetlen és nem is nyilvánvalóan alaptalan.

Az augusztus 22-re tervezett felvonulás tiltásának fenntartása az alkotmánybíróság szerint azzal indokolható, hogy a rendezők emiatt kevéssé szenvednek hátrányt, mert a megmozdulás - szemben az aktuális ügyek kapcsán szervezett demonstrációkkal - a következő évfordulón is megtartható. Ugyanakkor a betiltás jogalapjára vonatkozó panasz tárgyában a felmerülő kérdések "sokrétűsége" miatt nem lehet sürgősséggel határozni.

A szóban forgó jogszabály a német btk. 130. paragrafusa, amelynek értelmében be kell tiltani mindazokat a demonstrációkat, amelyeken helyeslik, ártalmatlannak tüntetik fel vagy dicsőítik a nemzetiszocialista önkényuralmat, és ezzel megsértik a nácizmus áldozatainak méltóságát.

Az izgatásról szóló törvény megszigorítása előtt előfordult, hogy a szövetségi alkotmánybíróság végül engedélyezte a Rudolf Hess halálának évfordulóján rendezett megemlékezés megtartását. 2003-ban a testület arra hivatkozva oldotta fel a helyi hatóságok tilalmát, hogy a helyiek félelme a kilengésektől még nem ok az alkotmányban biztosított gyülekezési szabadság korlátozására. Wunsiedel polgármestere bírálta a döntést, szerinte a másként gondolkodók szabadságát óvni kell, de az embertelen nézetek terjesztésének határt kell szabni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.