Nem lehetnek mérnökök az iráni nők

A Human Rights Watch emberi jogi szervezet felszólította Iránt, törölje el a nőkre vonatkozó korlátozásokat a felsőoktatási intézményekben. Több mint harminc egyetem közel nyolcvan mesterképzése nem fogad női hallgatókat. A jogi aktivisták szerint az iráni kormány vissza akarja küldeni a nőket a háztartásba.

Az iráni Mehr hírügynökség még augusztusban jelentette, hogy harminchat iráni egyetem eltiltotta a nőket hetvenhét mesterképzéstől, így a női diákok például nem tanulhatnak könyvelést, angol irodalmat, atomfizikát, és nem lehetnek mérnökök. A kormány hivatalosan nem indokolta meg az intézkedést. Néhány iráni tisztviselő szerint a születések és a házasságkötések száma a nők iskoláztatása miatt jelentősen csökkent, a korlátozással ezt a tendenciát akarják a visszájára fordítani. Kamran Daneshjoo felsőoktatási miniszter megpróbálta jelentéktelenné tenni a problémát, és kijelentette, hogy a változtatások ellenére a kurzusok kilencven százalékát még mindig látogathatják a női hallgatók is.

A Human Rigths Watch (HRW) szombaton kiadott közleményében arra szólítja fel az iráni kormányt, hogy vonja vissza az intézkedéseket. – A diákok Irán-szerte az új iskolaévre készülnek, és nagyon komoly visszalépést tapasztalhatnak. Sok női hallgató nem folytathatja tanulmányait, és nem építheti saját maga választotta karrierjét – mondta Liesl Gerntholtz, a HRW nőjogi igazgatója.

Irán volt a Közel-Keleten az egyik első ország, ahol a nőket beengedték az egyetemre. Az egyetemi hallgatók nagy része nő, számuk 2001-ben haladta meg először a férfi hallgatókét. A HRW szerint a tiltott mesterképzések között sok olyan van, amely a munkaerőpiacon magas fizetéssel kecsegtet, és amely területeken az utóbbi időben egyre több nő van jelen.

Az elmúlt években Iránban az egyetemeken is megpróbálták különválasztani a férfiakat és a nőket, például külön bejáratot, előadótermet és menzát építettek nekik. A 2009-es elnökválasztás után ez a folyamat felgyorsult, a konzervatívok ugyanis egyre nagyobb hatalmat szereztek. Az akkori tüntetéseken jelentős szerepet játszottak a sok esetben elfátyolozott nők, többek között ez késztette a konzervatívokat cselekvésre. A tüntetések után Ali Hámenei ajatollah bejelentette a felsőoktatási intézmények iszlamizálását, és kritizált több egyetemi szakot is, például a szociológiát. Szerinte ez a szakterület túl nyugati. Azóta több kurzust kivettek az egyetemek kínlatából, és a hosszú ideje az intézményekben oktató tanárokat kormányhű konzervatívokkal helyettesítették.

Iráni nők a márciusi parlamenti választásokkor Teheránban. A konzervatívok háztartásbeliként, nem mérnökként látnák őket szívesen
Reuters and other foreign media are subject to Iranian restrictions on leaving the office to report, film or take pictures in Tehran. Women fill in their ballots during Iran's parliamentary elections at a mosque in southern Tehran March 2, 2012. Iranians voted on Friday in a parliamentary election likely to reinforce Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei's power over rival hardliners led by President Mahmoud Ahmadinejad. REUTERS/Raheb Homavandi (IRAN - Tags: POLITICS ELECTIONS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.