Nem kellenek a lengyel F-16-osok Libiánál

Nincs igazán szükség a lengyel F-16-osokra a Líbiában folyó Odüsszeia hadműveletben, meg aztán a küldésük túlságosan nagy tehertételt jelentene az ország fegyveres erői számára, ezt Stanislaw Koziel tábornok, a BBN, a lengyel Nemzetbiztonsági Iroda (BBN) igazgatója mondta az RMF rádióállomás riporterének.

A hadművelet irányítása eléggé szétszórt, a részvevő államok alapvetően saját szakállukra szervezik meg részvételüket, és ez nem kedvez a kisebb államok részvételének, tette hozzá.

Döntően azonban politikai-stratégiai megfontolások rejlenek a lengyel kormányzat döntése (hogy nem küld harci gépeket) mögött, tette hozzá. Lengyelországnak, ellentétben a líbiai műveletekben részt vevő Franciaországgal, Spanyolországgal, Olaszországgal, nincsenek nyomós érdekei a Földközi-tenger térségében, Varsó inkább keleti irányba figyel. Koziel tábornok szerint a líbiai művelet inkább a Jugoszlávia elleni 1999-es NATO légicsapásra, semmint Afganisztánra és Irakra hasonlít.

A tábornok egyébként nem erősítette meg, hogy a lengyel vezetésben erős viták alakultak volna ki a líbiai helyzet, tennivalók és állásfoglalás megítélésében. A varsói pozíciót teljes mértékben az ENSZ Biztonsági Tanács 1973-as határozata alakította ki, állította.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.