Nem cigányozhatnak többé a britek

Egy új rendelet szerint a törvényszékeken ezután kötelezően a „nomád közösség tagja” (member of a travelling community) körülírás használandó a cigány (gypsy) helyett.

Bár a kifejezéssel a bíróképző testület elvben előítéleteket akarná felszámolni a bírósági tárgyalásokon, nagy hátrányára maga a brit Cigánytanács főtitkára, Joseph Jones hívta fel a figyelmet: a nomád közösség tagja kifejezés ugyanis elmossa a különbséget az utazó cigányok és a Romániából érkezett bevándorló cigányok között, nem beszélve arról, hogy a közvélemény cigányként aposztrofálja például a gael nyelv egy sajátos dialektusát beszélő ír-cigányokat, akiknek etnikailag nincs köze a romákhoz, de nomád életmódot folytatnak. Jones leszögezte, a brit cigányok szeretik, ha cigányoknak nevezik őket, mert ezzel megkülönböztetik magukat más helyi népektől vagy csoportoktól. Nagy-Britanniában a 16. század óta élnek romák.

Az Equal Treatment Bench Box című kiadványban megjelent új szabályzat egyébként azt is tiltja, hogy a „brit” szót a „fehér”, „angol” vagy „keresztény” szinonimájaként használják.

Brit roma tűzrevaló szeméttel az észak- warwickshire-i Bulkington Fields karavántáborban. Cigányok akarnak lenni
A gypsy carries rubbish to fuel fires at the Bulkington Fields Caravan site in north Warwickshire, January 12, 2004. The gypsies at the site are in a stand-off with police and bailiffs after receiving an eviction notice despite owning the land. REUTERS/Darren Staples DS/ASA
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.