A szlovák elnök nem volt hajlandó az orosz külügyminiszterrel együtt koszorúzni

A három szlovákiai közjogi méltóság közül csupán ketten koszorúzták meg Szergej Lavrovval közösen a második világháborúban elesett szovjet katonák pozsonyi emlékművét. Andrej Kiska államfő egyedül hajtott fejet a Slavínon.

Előtte az államfőnek otthont adó Grassalkovich-palotában az orosz külügyminisztert négyszemközti találkozón fogadta, amelyen méltatta a Vörös Hadsereg hét évtizedeel ezelőtti szerepét és áldozatvállalását Pozsony és az akkor Csehszlovákia felszabadításában, majd hangot adott annak a reményének, hogy az ukrajnai konfliktusban a fegyvereket végérvényesen a párbeszéd és az egyezségek tiszteletben tartása váltja fel.

Azok az idegen katonák, akik Kijevjóváhagyása nélkül tartózkodnak az ország területén, eltávoznak, Ukrajna pedig szuverén államként újra ellenőrzése alá vonhatja a határait. Az Orosz Föderáció vezetésének nemcsak lehetősége van, hanem lényeges felelősséget is visel azért, hogy ez a folyamat sikeres legyen. Egyúttal rámutattam arra is, hogy azt a módszert, amellyel az Orosz Föderáció elfoglalta a Krímet a második világháborút követő nemzetközi rendezés destabilizációjaként, valamint a nemzetközi jog súlyos megsértéseként minősítjük - hangsúlyozta vendégének Andrej Kiska. Aki megismételte, hogy hogy nem vesz részt azon a moszkvai ünnepségen, amelyet a második világháború befejezésének 70.évfordulója alkalmából rendeznek.

- Tekintettel az ukrajnai és a krími történésekre, nem óhajtok részt venni egyetlen hadsereg erődemonstrációján sem, amely a díszszemlén várható. Inkább a hazai katonai temetőkben emlékezem meg azokról, akik az életüket áldozták hazánk felszabadulásáért - érvelt néhány nappal ezelőtt, amikor bejelentette az elhatározását.

Szergej Lavrov nem kommentálta az elnökkel folytatott eszmecserét, amelynek végét követően Peter Pelegríni házelnök és Robert Fico kormányfő társaságában kereste fel a pozsonyi felszabadítási emlékhelyet. Kora délután megtartott, rövidre szabott nemzetközi sajtótájékoztatón a szlovák vendéglátó azt hangsúlyozta, hogy Oroszország a globáli színtér szereplője, ezért az ukrajnai konfliktust, de a többi válságot is csak Moszkvával együttműködve lehet rendezn - igy a szlovák külügyér.

Szergej Lavrov kifejtette, hogy az ukrajnai konfliktust csak a minszki egyezmény hiánytalan valóra váltásával lehet fokozatosan rendezni. Történelmi jelentőségűnek minősítette, hogy a Krímen egyenrangú államnyelvként ismerik el az oroszt, az ukránt és a tatárt. Rámutatott arra is, hogy Kijev a luhanszki és a donyecki terület különleges státusával kapcsolatban nem úgy cselekszik, ahogy abban Minszkben megállapodtak. Fontosnak tartotta az EBESZ ellenőrző szerepének erősítését a válságövezetben.

- Az EU valamint a NATO és Oroszország kapcsolatait csakis a teljes egyenjogúság tiszteletben tartasával lehet rendezni, s ha ez a viszony normalizálódik, akkor jóval nagyobb esély kínálkozik a közel-keleti, az afrikai és más konfliktusok enyhítését is.

Az orosz diplomácia vezetője szombaton reggel érkezett egynapos hivatalos látogatásra Pozsonyba. Vizitjének időpontját Szlovákia felszabadulásának 70.évfordulójára tűzték ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.