Nem távozhat az ukrán kormányfő

Nem fogadta el Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök múlt heti lemondását csütörtöki rendkívüli ülésén az ukrán parlament, és ezzel elhárult a politikai válság veszélye a háború és gazdasági válság sújtotta országban.
A kormányfő távozása mellett mindössze 16 képviselő szavazott - 14 független és kettő a Régiók Pártja frakciójából - a 450 fős ukrán törvényhozás 331 jelen lévő tagja közül.

A parlament zárt plenáris ülést tartott, csak a miniszterelnök lemondásáról való szavazás volt nyilvános.

Jacenyuk múlt csütörtökön nyújtotta be lemondását, amit egyrészről azzal indokolt, hogy feloszlott a parlamentben a kormánykoalíció, másrészről a parlament még csak napirendre sem tűzte a kormánynak a politikai és gazdasági válság megoldását célzó javaslatait. A kormánykoalíció a Petro Porosenko elnök mögött álló Ütés párt kezdeményezésére bomlott fel, amelyhez csatlakozott a nacionalista Szabadság párt is. Képviselőik szavai szerint azért, hogy így nyújtsanak lehetőséget az államfőnek a parlament feloszlatására és előrehozott parlamenti választások kiírására. A koalíció felbomlását a miniszterelnök pártja, a javarészt liberálisokból és jobboldaliakból álló Haza pártszövetség nem támogatta.

Jacenyuk azzal vádolta meg a koalíció pártjainak képviselőit, hogy választási esélyeiket az ország ügyei elé helyezik. Lemondásának bejelentése után viszont Jacenyukot is ugyanez a vád érte.

A képviselők végül a csütörtöki zárt ülésen támogatták Jacenyuk kezdeményezéseit a költségvetés bevételeinek növelésére, és ezzel tulajdonképpen rendeződött a kormányfő és a parlament között kialakult konfliktus, amely azzal fenyegetett, hogy politikai válságba sodródik az ország, miközben keleti felében dúlnak a harcok a kormányerők és a Moszkvához húzó szakadár fegyveresek között.

A törvényhozás tagjai megszavazták a hadsereg finanszírozásának biztosítását célzó költségvetési törvény és az adókódex módosítására benyújtott kormányzati előterjesztéseket. Ismét elutasította viszont a parlament az ukrán gázvezetékrendszer működtetésének reformjáról szóló kormányjavaslatot.

A parlament ratifikálta Ukrajnának Hollandiával, illetve Ausztráliával kötött megállapodásait, amelyek engedélyezik a fegyverviselést és -használatot a Kelet-Ukrajnában lezuhant maláj utasszállító gép katasztrófáját vizsgáló holland és ausztrál küldöttség tagjainak a tragédia helyszínén önvédelemből vagy feladatuk elvégzésének biztosítása céljából.

Kijev szerint a donyecki szakadárok akadályozzák, hogy külföldi szakértők vizsgálódjanak a gép lezuhanása körüli területen.

Az ülésen jelen volt Porosenko elnök is, aki a szavazások után úgy értékelte a helyzetet, hogy a parlament és a kormány láthatóan kész az együttműködésre egymással. Beszédében a költségvetés módosításával kapcsolatosan felhívta a figyelmet arra, hogy Ukrajna napi 70 millió hrivnyát, azaz 1,4 milliárd forintot költ az ország keleti részében folyó "terrorellenes művelet" finanszírozására.

Az elnök megerősítette, hogy a parlamenti választások előrehozása mellett áll. Hozzátette ugyanakkor, hogy a választások nem mehetnek a parlament, a kormány és az államfő munkájának kárára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.