Vallási alapon nem szolgálnának ki meleg párokat

Arkansas állam republikánus többségű törvényhozása kedden vitatott jogszabályt fogadott el a vallásszabadság védelmében, sokan azonban úgy gondolják, hogy az diszkriminálja a homoszexuális párokat.

A törvény jogerőre emelkedéséhez Asa Hutchinson republikánus kormányzó aláírására van szükség. Hutchinson, aki korábban közölte, hogy kész jóváhagyni a jogszabályt, szerdán kíván nyilatkozni az ügyben.

Indiana állam a múlt héten fogadott el hasonló törvényt, amely országszerte nagy felzúdulást keltett, mert jogvédő csoportok szerint jogalapot jelentett arra, hogy egyes vállalkozások ne szolgálják ki az azonos nemű párokat. A jogszabályok ellen mind Arkansasban, mint Indianában több nagyvállalat – köztük a Walmart és az Apple – is tiltakozott, rámutatva, hogy azok diszkrimináció alapjául szolgálhatnak, és ártanak az üzleti tevékenységnek.

„Úgy érezzük, hogy ez a törvény ellentétes az alapvető eszméinkkel, és rossz üzenetet közvetít Arkansasról, valamint arról a változatos közegről is, amely az államban jelen van” – idézi a Guardian az amerikai Walmart üzletlánc közleményét. A másságát nyíltan vállaló Tim Cook, az Apple vezetője is felemelte hangját a jogszabály ellen. Levélben kérlelte Hutchinsont, vétózza meg az indianaihoz hasonló törvényjavaslatot.

„Nem csak mi gondoljuk úgy, hogy az új jogszabály lehetővé teszi az LMBTQ közösség elleni diszkriminációt” – írta az arkansasi kormányzónak szóló levelében az Acxiom technikai vállalat is, mely megjegyzi, hogy a törvény „ténylegesen visszaállítja a polgári jogok előtti szégyenteljes időszakot, amikor valamennyi honfitársunk elleni diszkriminációt mások vallási meggyőződésével indokoltak.”

Több demokrata szenátor is hangot adott nemtetszésének, köztük Linda Chesterfield, aki megjegyezte: „Délen nőttem fel, így tudom, hogy a vallásszabadság azt jelentette, a rabszolgasággal nincs semmi gond. Azt jelentette, hogy Jim Crow is teljesen rendben van, ahogy az is, hogy megakadályozzák, hogy bizonyos emberek elérhessék, amit valójában megérdemelnének.” (A déli tagállamokban a Jim Crow-törvények a feketék szegregációját szolgálták.)

Mike Pence indianai kormányzó, aki a múlt héten aláírta a vallásszabadság „helyreállításáról” rendelkező helyi törvényt, kedden bejelentette: egy héten belül oly módon kívánja módosíttatni az „igazságtalanul megrágalmazott” jogszabályt, hogy az ne tegye lehetővé az azonos nemű párok hátrányos megkülönböztetését. Cáfolta ugyanis, hogy a jogalkotók szándéka ez lett volna.

Az új indianai törvény miatt a Wilco rockzenekar lemondta az indianapolisi fellépést, és több demokrata kormányzó csatlakozott a New York állam élén álló Andrew Cuomóhoz, aki megtiltotta az Indianába való hivatalos utazásokat.

Noha az indianai botrány Arkansast nem gátolta meg a saját vallásszabadság-védelmi törvényének elfogadásában, Georgiában és Észak-Karolinában ez a folyamat elakadt. Az 1990-es évek kezdete óta szövetségi szinten és 20 tagállamban is elfogadtak már hasonló tartalmú jogszabályt, ám Indiana az első, amely azt követően hagyott jóvá ilyet, hogy az azonos neműek házassága több államban tavaly legálissá vált. A bírálók ezt ezért az ilyen frigyek elleni fellépésként interpretálták.

Az indianai és az arkansasi törvény egyaránt lehetővé teszi azt is, hogy magánfelek a vallásszabadság elve alapján pereskedjenek egymással. A korábbi vallásszabadság-védelmi törvények alapvetően annak eszközéül szolgáltak, hogy elősegítsék a magánszemélyek kormányzati intézményekkel szembeni jogorvoslatát, ha azok megsértették a vallásgyakorláshoz való, az amerikai alkotmány első kiegészítése által szavatolt jogukat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.