„Nem nőtt a bevándorlók száma” – állítja a szakértő

Globális történelmi szempontból ma semmi olyan nem történik, amivel Európa nem tudna megbirkózni – jelentette ki Jan Schroth, a genfi székhelyű Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) csehországi irodájának vezetője a jelenlegi bevándorlási problémával kapcsolatban csütörtökön a cseh közszolgálati hírtelevízióban (CT24).
"Amiben a mai helyzet valóban rendkívüli és drámai, az a halottak száma, az hogy Európa határainál olyan sok ember hal meg, gyakran feleslegesen" - mutatott rá Schroth.

Az IOM adataira hivatkozva a szakértő azt állította, hogy a menekülők száma jelenleg stabilizálódott. Az idei első fél évben mintegy százezer ember érkezett Európába, míg az egész tavalyi évben kétszázezer.

"A menekültek száma most tehát már nem emelkedik" - szögezte le Schroth.

"Ez mindenesetre nem jelenti azt, hogy Európa példa nélküli menekülthullámmal találná magát szembe, amelyet nem tud kezelni. Továbbra is maximum egymillió menekültről beszélünk, akik fokozatosan a félmilliárd lakosú Európába tartanak, tehát az európai lakosság kéttized százalékáról" - fejtette ki a cseh szakértő.

Magyarország védekezik

Négy méter magas, 175 kilométer hosszú kerítést épít hazánk a szerb-magyar határon. Hogy ez mennyibe kerül majd; és milyen a fogadtatása, arról bővebben itt olvashat. >>>

"A legális bevándorlás ellen a fejlett országok nem védekeznek, mert az pozitív számukra" - jegyezte meg Schroth. Elmondta: az utóbbi években évi átlagban mintegy 500 ezer és 800 ezer között mozog az Európába érkező legális bevándorlók száma. A problémát a migrációhoz kapcsolódó bűnözés okozza.

"A nem legális bevándorlás, elsősorban az ebből profitáló nemzetközi szervezett bűnözés ellen azonban harcolni kell" - húzta alá az IOM szakértője.

Az ENSZ menekültügyi szervezetének csütörtökön közzétett jelentése ellentmond a szakértő véleményének. UNHCR Global Trends 2014 szerint tavaly meredeken nőt azoknak az embereknek a száma, akik arra kényszerültek, hogy elmeneküljenek az otthonukból. A szervezet jelentéséből kitűnik, hogy a háborúk és fegyveres konfliktusok miatt menekülni kényszerülő emberek száma az UNHCR létezése óta sosem volt még olyan magas, mint most, ráadásul továbbra is gyorsan növekszik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.