Nem nevez ki pártkatonákat a szlovák államfő

Andrej Kiska bejelentette, hogy a március 5-ére kitűzött parlamenti választásokig nem nevez ki egyetlen jelöltet sem alkotmánybírává. Egyúttal elmarasztalta a kassai székhelyű taláros testületet, amely nem adott egyértelmű választ az elnöknek arra a kérdésére, vajon köteles-e kinevezni a pozsonyi törvényhozás által megszavazott jelölteket, vagy pedig van mérlegelési lehetősége.

„Az Alkotmánybíróság nem teljesítette alapvető kötelességét, mert nem volt hajlandó értelmezni alaptörvényünk egyik vitatott rendelkezését. Ezért majd csak a voksolások után felálló új törvényhozással kívánom rendezni ezt az ügyet” – közölte az elnök.

Robert Madej, a pozsonyi parlament alkotmányjogi bizottságának kormánypárti elnöke viszont úgy véli, hogy éppen Andrej Kiska az, aki nem szakmai, hanem politikai szempontok alapján halogatja a döntést, abban reménykedve, hogy a voksolásokat követően a törvényhozásban megváltozhatnak a politikai erőviszonyok.

A szlovákiai Alkotmánybíróság tizenhárom fős. Csaknem két éve a kormánypárti Smer-SD kényelmes képviselőházi többségét érvényesítve, hat jelöltet választott meg. Közülük a vonatkozó törvény alapján az államfőnek hármat kellett volna kineveznie a megbízatási idő lejárta miatt a testületben megüresedő helyekre. Andrej Kiska azonban csak egyet választott, mert indoklása szerint a többi szakmai felkészültségét és eddigi tevékenységét nem találta meggyőzőnek. Célzott arra is, hogy ők a kormánypárt holdudvarához tartoznak. Az államfő felkérte a házelnököt, hogy szavazzanak újabb jelöltekről, ám erre ő máig nem hajlandó.

Ezért tavaly Andrej Kiska a taláros testülethez fordult jogkörének pontos értelmezését, ezzel pedig a patthelyzet feloldását kérve. Az Alkotmánybíróságtól néhány hete azt a választ kapta, hogy nem illetékesek eldönteni a házelnök és az államfő jogértelmezési vitáját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.