Nem Nagy-Britannia adja a legtöbb pénzt a menekülteknek

A menedékkérőknek adott segély alapján nem igaz, hogy Nagy-Britannia különösen vonzó célországa a menekülteknek, van ország az Európai Unióban, amely több pénzt ad nekik – írta szerdai számában a The Guardian című lap, cáfolva több brit kormánypolitikus ezzel kapcsolatos véleményét.
Nagy-Britanniában heti 36,95 fonttal (16 ezer forinttal) segítik a menedékkérőket, akiket ráadásul eltiltanak a munkavállalástól. Franciaországban ennél jóval többet, heti 56,62 fontos (27 100 forintos) összeggel támogatják őket a The Guardian szerint. Németországban és Svédországban – ahová a legtöbb menekült vágyik – heti 35,21, illetve 36,84 fontos segélyt kapnak, vagyis töredékével kevesebbet, mint Nagy-Britanniában – világított rá a lap által készített összeállítás.

2014-ben 25 870 menedékkérelmet nyújtottak be Nagy-Britanniában, ebből 10 050-et fogadtak el. Németországot, Franciaországot, Svédországot és Olaszországot sokkal jobban sújtja a menekültválság a The Guardian szerint, és a népességarányhoz viszonyítva Nagy-Britanniánál Belgium, Hollandia és Ausztria is rosszabb helyzetben van. 2015-ös adatokat is számításba véve pedig még a gazdasági válságtól sújtott Görögország is sokkal jobban megszenvedi a válságot.

A Nagy-Britanniában lévő menekültek száma az elmúlt négy évben valójában csökkent az ENSZ adatai szerint, 193 600-ról 117 161-re.

A brit politikusok, mások mellett Theresa May belügy- és Philip Hammond külügyminiszter állításával szemben a The Guardian szerint az sem igaz, hogy a bevándorlók többsége gazdasági menekült. Az ENSZ adataira hivatkozva a lap arról írt, hogy a Földközi-tengeren át idén Európába érkezett menekültek 62 százaléka Szíriából, Eritreából és Afganisztánból jött. Ezek pedig háború dúlta, diktátori elnyomástól vagy vallási szélsőségességtől szenvedő országok – Szíria esetében mindhárom –, így állampolgáraik majdnem minden esetben jogosultak a menekültstátusra. A dárfúri, az iraki, a szomáliai és a Nigéria bizonyos részeiről érkező menekülteket is beleszámítva a gazdasági menekültek valós aránya 30 százalék alá csökken, és a Hammond által hétvégén emlegetett afrikai menekülteké is jóval 50 százalék alatt van a The Guardian szerint.

A calais-i helyzettel kapcsolatban a lap emlékeztetett arra, hogy az ott összegyűlt 3-5 ezer migráns alig 1-2,5 százalékát jelenti annak a több mint kétszázezernek, akik idén Olaszországon és Görögországon keresztül elérték Európát. Azt pedig egyes brit lapok, például a Daily Mail állításával szemben semmi sem támasztja alá, hogy tízből heten átjutnak a Franciaországot és Nagy-Britanniát összekötő Csatorna-alagúton.

A 200 ezer menekült a 740 milliós Európa népességének 0,027 százalékát jelenti, így a The Guardian szerint egyelőre nincs alapja a külügyminiszter arról szóló kijelentéseinek, hogy a menekültek veszélyeztetik az európai életszínvonalat.

A konzervatív brit kormányt bírálva a lap rámutatott arra is, hogy az Európai Unió területénél százszor kisebb, mindössze 4,5 millió lakosú Libanonban 1,2 millió szíriai menekült tartózkodik.

„Libanonban menekültválság van. Nagy-Britanniában nincs” – írták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.