Nem lesz népszavazás Katalónia függetlenségéről

A spanyol parlament nagy többséggel elutasította a katalán népszavazási indítványt.
A November 9-re tervezett népszavazást 299-47 arányban utasították el tegnap a spanyol képviselők. Minden nagyobb párt – köztük a kormányzó konzervatív Néppárt, és az ellenzéki szocialisták – az indítvány ellen volt, amelyet főleg a katalán és baszk nacionalisták támogattak.

Mariano Rajoy kormányfő korábban úgy nyilatkozott, hogy a népszavazás mind Katalónia, mind pedig Spanyolország számára „gazdasági katasztrófával" érne fel. Tegnap megismételte azt a sokszor hangoztatott érvet, miszerint a spanyol törvények értelmében a referendum alkotmányellenes lenne, mivel az ilyen ügyekben a népszavazást országos, nem regionális szinten kell megtartani.

„Közösen nyerhetünk, külön azonban csak veszíthetünk. Ez nem csak a törvényről szól, hanem az érzésekről... Nem tudok elképzelni egy Katalónia nélküli Spanyolországot, vagy egy Katalónia nélküli Európát" – mondta a szavazást megelőzően Rajoy.

A szavazatszámlálás után Artur Mar katalán elnök kijelentette, hogy regionális kormánya nem hagyja annyiban, és további nyomást fog gyakorolni a spanyol kormányra. „Sokan szeretnék úgy beállítani a történteket, mintha ezzel mindennek vége volna. De én, Katalónia elnökeként üzenem nekik, hogy ez nem a vég."

A 7,5 milliós Katalónia – amely Spanyolország egyik legfejlettebb régiója – egyébként széleskörű autonómiával rendelkezik, ám a gazdasági válság óta a korábbinál is erősebbek lettel az elszakadást szorgalmazó hangok.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.