Nem lehet fogamzásgátlót reklámozni Iránban

Betiltotta a fogamzásgátló szerek reklámját az iráni parlament. Az intézkedéstől azt várják, hogy felpezsdíti az iráni fiatalok gyermekvállalási kedvét.

A rendeletet vasárnap este fogadta el a parlamenti képviselők többsége.

Mint az osztrák hírügynökség, az APA emlékeztet rá, a jövőben nem lehet olyan újságcikkeket sem megjelentetni, amelyek a születésszabályozás előnyeit taglalja.

Az új törvény radikálisan új családpolitikát vezet be. A kilencvenes években ugyanis Irán a születésszabályozás szempontjából az éllovasok között volt, a fogamzásgátló szerekhez sok helyütt még ma is ingyen hozzá lehet férni. A befolyásos iszlám teológusok mindig is kritikusan szemlélték a programot, de sokáig nem találtak rajta fogást. Most azonban sikerült rávenniük a parlamenti képviselőket, hogy szigorítsanak az eddigi laza erkölcsökön. 

A konzervatív vezetők már korábban is próbálkoztak azzal, hogy a családtervezési programot egyszerűen átkereszteljék termékenységi programokra, emlékeztetve arra, hogy Iránnak potenciálisan 150 millió lakosa lehetne - ha minden nő elegendő számú gyereknek adna életet.

Jelenleg "mindössze" 75 millióan vannak, és a termékenységi ráta csupán 1,7. (2,1 kellene ahhoz, hogy szinten maradjon a népesség száma. Az alacsony születésszámhoz nemcsak a fogamzásgátlók reklámjai járulnak hozzá, hanem az is, hogy a nők közül egyre többen végeznek egyetemet, vállalnak munkát, valamint egyre súlyosabbak a gazdasági nehézségek is az országban, ami végképp  nem kedvez a gyerekvállalási kedvnek, teszik hozzá  Huffington Postnak korábban nyilatkozó elemzők.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.