galéria megtekintése

Nem leányálom a kalifátus, pedig sok nő ezt hiszi

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 02. számában
jelent meg.


Körösi Ivett
Népszabadság

Aqsa Mahmud közel másfél éve él az Iszlám Állam (IS) által önkényesen kikiáltott kalifátus szíriai részén, ahová kényelmes skóciai életét hátrahagyva utazott. Internetes bejegyzései alapján úgy tűnik, a húszéves nőnek esze ágában sincs hazatérni, sőt a közelmúltban toborzóként segíthetett Szíriába szökni három londoni kamaszlánynak.

A szülei máig nem értik, hogy mi történhetett, hiszen Aqsa átlagos tinédzser volt: Coldplayt hallgatott, falta Harry Potter kalandjait, hétvégenként moziba járt a barátnőivel. Három testvérével Glasgow egyik előkelő negyedében nőtt fel, és egy híres magániskolába járt. Édesapja a skót krikettválogatott első pakisztáni játékosa volt.

A szülők szerint lányuk sosem érdeklődött a szélsőségek iránt, de a szíriai polgárháború rendkívül felzaklatta. A konfliktus miértjeire az interneten keresett válaszokat, szélsőséges hitszónokokat hallgatott, mígnem iszlamista toborzók hálójába került.

Klasszikus történet az övé, a Reuters becslései szerint több, mint 500 európai muzulmán nő él jelenleg az Iszlám Állam területén. A sajtóban a legkülönbözőbb életutak kerültek felszínre. Internetes naplójában Aqsa cáfolta, hogy az IS-hez kizárólag nehéz körülmények közül menekülő, jövőkép nélküli fiatalok csatlakoznak.

 
„Az itt élő nővérek többsége egyetemre járt, ígéretes karrier előtt állt, és nagy, boldog családban élt. Otthon nyugodt, kényelmes és nélkülözéstől mentes életet élhettünk volna”

– írta Aqsa, aki a társaihoz hasonlóan valami nagyobb dolognak a részese akart lenni.

Akik nem a férjüket követve utaznak a kalifátusba, általában abban a reményben kelnek útra, hogy részt vehetnek a harcokban vagy férjhez mehetnek valamelyik „jóképű” dzsihadistához, és gondoskodhatnak az új generációról. Idealizált kép él bennük a kalifátus mindennapjairól, amely részben a propagandavideóknak, képeknek és bejegyzéseknek köszönhető.

A repülőtéren tartóztatták le a Spanyolországban élő, marokkói Samira Yerout-t, aki állítólag az Iszlám Államhoz akart csatlakozni
A repülőtéren tartóztatták le a Spanyolországban élő, marokkói Samira Yerout-t, aki állítólag az Iszlám Államhoz akart csatlakozni
Reuters

Egyes blogokon a harctéren könnyen elfogyasztható csemegék receptjeit osztják meg a dzsihadista feleségek, másokon teljesen elfátyolozott nők pózolnak AK–47-esekkel. Akadnak azonban vérszomjas üzenetek is. „Milyen linken tudom megnézni James Foley újságíró lefejezését? Én akarok lenni az első brit nő, aki megöl egy brit vagy amerikai terroristát!” – írta Twitteren egy 22 éves muzulmán brit anya, aki svéd férjével 2012-ben költözött Szíriába.

Amikor az első tudósítások megjelentek az IS-hez csatlakozó nőkről, sokan tették fel a kérdést: miként vonzhat ez a kegyetlen közeg egy nőt? Nimmi Gowrinathan szerint azt kell elsősorban megérteni, hogy a kalifátust választó nők semmiben sem különböznek a férfiaktól.

– A nők ugyanolyan erőszakosak tudnak lenni, mint a férfiak. Nincs semmilyen biológiai alapja az elképzelésnek, miszerint a nők kevésbé erőszakosak

– mondta a Népszabadságnak Gowrinathan, miután a Közép-európai Egyetemen előadást tartott a nők háborús szerepvállalásáról. A szakértő szerint az esetleges agressziót identitásválság előzi meg, csakúgy, mint amikor Aqsa a szíriai polgárháború iránt kezdett érdeklődni.

– Eljön a pillanat, amikor az ember felteszi a kérdést: miért nem illek ebbe a társadalomba? Ha a gyökérkeresés során (amelyen minden emigráns keresztülmegy) erőszakkal találkozik, ráadásul valamilyen fegyveres konfliktus a múltban a családját is érintette, ez nagy hatással lehet az egyén politikai nézeteire – vélte Gowrinathan.

Szerinte a helyzetet súlyosbította a „terrorizmus elleni háború” muzulmán közösségekre gyakorolt hatása: a megfigyelés, az elidegenítés vagy akár a fejkendő viselése körüli viták. – Eddig nem szenteltünk elég figyelmet annak, ezek miként hatnak a muzulmán nőkre – tette hozzá a szakértő.

Gowrinathan szerint számos oka lehet, miért csatlakoznak nők az IS-hez. Egyesek úgy érzik, hogy a kalifátusban végre a saját életük urai lehetnek, mások abban bíznak, hogy teljesebb módon élhetik meg muzulmán identitásukat. Vannak, akik azt hiszik, hogy az oltalmat adó közeg a túlélésük záloga, végül sokan egyszerűen egyetértenek a dzsihadisták ideológiájával. Akárhogy is, aligha vannak felkészülve a rideg valóságra, amely a kalifátusban fogadja őket.

Örökös szobafogság

A kizárólag nőkből álló al-Khanssa brigád a közelmúltban adott közre az interneten egy irányadó szöveget a nők kalifátusban betöltött szerepéről. E szerint fő feladatuk az ima és a gyereknevelés. A házasság akár kilencéves korban megköttethet, ezután a nőknek elfátyolozva kell élniük az otthonukban, amelyet csak nagyon indokolt esetben – ha jobban el akarnak mélyedni a vallásban, vagy valamelyik női erkölcsrendész brigád tagjai – hagyhatnak el. Harcról csak abban a szélsőséges esetben lehet szó, ha a férfiak „elfogynak” a harctéren.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.