galéria megtekintése

Nem kért a Jobbikból az EP új szélsőjobbos frakciója

„Nem kívánunk egy antiszemita párttal egy frakcióban ülni”, válaszolta a Népszabadság kérdésére Geert Wilders holland pártvezető, miért nem tagja a Jobbik az Európai Parlament új szélsőjobboldali frakciójának.

A francia Marine Le Pen vezetésével kedden alakult meg az EP-ben a Szabadság és Nemzetek Európája (SZNE) nevű politikai csoport. Célja a nemzeti szuverenitás védelme a „mindent maga alá gyűrő EU-val” szemben, az eurózóna szétverése és a bevándorlás teljes leállítása.

Így örültek. Matteo Salvini (Északi Liga), Marcel de Graaff (Szabadságpárt), Janice Atkinson (a Függetlenség Párt volt képviselője), Harald Vilimsky (Osztrák Szabadságpárt), Marine Le Pen (Nemzeti Front), Geert Wilders (Szabadságpárt), Tom Van Grieke
Így örültek. Matteo Salvini (Északi Liga), Marcel de Graaff (Szabadságpárt), Janice Atkinson (a Függetlenség Párt volt képviselője), Harald Vilimsky (Osztrák Szabadságpárt), Marine Le Pen (Nemzeti Front), Geert Wilders (Szabadságpárt), Tom Van Grieken és Gerolf Annemans (Flamand Érdek)
Yves Herman / Reuters

Hét tagállamnak eddig a függetlenek soraiban ülő 36 képviselője alakította meg az Európai Parlament szélsőjobbjához tartozó új csoportosulást.

A frakció gerincét a francia Nemzeti Front tagjai alkotják, akik a holland Szabadságpárttal, az Osztrák Szabadságpárttal, az olasz Északi Ligával, a lengyel Új Jobboldallal, a belgiumi Flamand Érdek honatyáival, valamint a brit Függetlenség Pártból „költségelszámolási visszaélések” miatt még márciusban kitessékelt képviselővel szövetkeztek az Európai Unió fölbomlasztására.

 

Pénzügyi vizsgálat egyébként nem csak a friss csoportosulás újdonsült brit frakcióvezető-helyettese ellen folyik. A Nemzeti Front EP-képviselői a gyanú szerint 29 olyan munkatársat foglalkoztattak brüsszeli, illetve strasbourgi irodáikban, akik a párt Nanterre-i központjában is alkalmazásban álltak.

Mivel pártmunkást tilos uniós büdzséből fizetni, mind a parlament, mind az EU Csalás Elleni Hivatala vizsgálódik az ügyükben.

Brüsszeli sajtótájékoztatóján Marine Le Pen frakcióvezető azt mondta: azért fogtak össze, hogy küzdjenek az emberek szabadságáért, a nemzetek elvesztett szuverenitásáért, a mezőgazdasági termelők, a kis- és középvállalkozások érdekeiért. Geert Wilders, a holland Szabadságpárt iszlámellenes megnyilvánulásaival hírhedtté vált elnöke

az „európai ellenállás hangjának” nevezte a politikai tömörülést, amely harcolni fog a bevándorlás és Európa „iszlamizációja” ellen.

Az SZNE megalakulásával ehhez a küzdelemhez immár „pénz, paripa, fegyver” is társul. A szabályok értelmében a parlament minden frakciónak munkatársakat, költségvetést, irodahelyiségeket biztosít, a tagok pedig rendszeres plenáris felszólalási lehetőséghez, bizottsági pozíciókhoz juthatnak.

Az EP három nagy politikai csoportja még a ciklus elején megállapodott abban, hogy a szélsőjobb képviselőit nem engedik vezető bizottsági tisztségekhez jutni. Információink szerint ehhez az egyezséghez ezután is tartani akarják magukat, legalábbis a posztok újraosztásának 2017 januárjára tervezett időpontjáig.

Le Pen és Wilders már a tavalyi EP-választásokat követően megpróbálkozott a frakcióalakítással, akkor azonban politikai viták és egyéb ellentétek miatt meghiúsult az összefogás. Azóta a Nemzeti Front megpróbált irányt váltani, szakítani nyíltan antiszemita, rasszista retorikájával, és ez szalonképessé tette az európai szélsőjobb összefogást fontolgató többi pártja számára.

A nyilvánosság előtt ugyancsak „cukibbnak” mutatkozó Jobbik három képviselőjének a megkörnyékezése azonban szóba sem került a tárgyalások során. „Miért nem hívták a Jobbikot az új politikai tömörülésbe?” — kérdeztük a sajtótájékoztató után Geert Wilderst.

„Mert nem kívánunk egy antiszemita párttal egy frakcióban ülni”

– válaszolta a holland Szabadságpárt Izrael iránti barátságát gyakran hangoztató pártelnöke.

Az SZNE-t alkotó radikális jobboldali pártok között korántsem akkora az összhang, mint azt a megalakulás euforikus hangulata sejteti. Az eurózónát ugyan tervezhetik együtt szétverni, de nacionalizmusuk, idegengyűlöletük könnyen és gyorsan véget vethet az összefogásnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.