Nem kérnek Putyinból a G7 találkozón

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter vasárnap elutasította a radikális Baloldal párt felkérését, miszerint Vlagyimir Putyint ismét meg kellene hívni a G7 országok éves csúcstalálkozójára.

A hetek már tavaly is az orosz elnök nélkül tanácskoztak a Krím félsziget annektálása miatt - említi meg a Reuters. Putyin kirekesztése a két hónappal ezelőtt elfogadott minszki megállapodás után tapasztalt kisebb-nagyobb kelet-ukrajnai összecsapások miatt tovább folytatódik.

Gregor Gysi, a radikális Baloldal párt frakcióvezetője néhány egykori kelet-német kommunistával karöltve felvetette, hogy az orosz elnököt újra vissza kellene fogadnia a G7-nek és így újra G8-ra változtatni a nagyhatalmakat tömörítő csoportosulás nevét. A radikálisok szerinte erre azért van szükség, mert az oroszok nélkül nem lehet megoldani a nemzetközi válságot.

Steinmeier a német Die Welt lapnak elmondta, nem lehet úgy tenni, mintha az oroszok nem kebelezték volna be a Krím félszigetet, és mindent úgy folytatni, mint régen. „Nem érdekünk elkülöníteni hosszútávon Oroszországot" – tette hozzá a tárcavezető, aki megjegyezte, ahhoz hogy Putyin visszatérjen a G8 csoportosulásba az kell, hogy az oroszok tiszteletben tartsák Ukrajna egységét és betartsák a minszki tűzszüneti megállapodásban foglaltakat.

Angela Merkel német kancellár júniusban, Bajorországban látja vendégül az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Kanada, Olaszország és Japán vezetőit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.