Nem Goodfriendé a 29 pont, nagyobb hal szólt be az Orbán-kormánynak

A Népszabadság értesülése szerint nem André Goodfriend, az amerikai nagykövetség volt ügyvivője adta át a magyar kormánynak azt a „non-papert”, azaz aláírás és dátum nélküli dokumentumot, amelyet csütörtökön hozott nyilvánosságra a Mandiner.

A 29 pontba szedett amerikai ajánlásokat tartalmazó iratot a kísérő cikk szerint tavaly október 21-én adták át és washingtoni forrásból származik. A kérdéses napon az amerikai fővárosban találkozott Szijjártó Péter külügyminiszter Victoria Nulanddal, a térségért felelős helyettes államtitkárral. Tévedés tehát Goodfriend magánakciójának tulajdonítani a kifogáslistát, mint azt egyes jobboldali lapok tették - mellesleg Lázár János példáját követve.

A dokumentumban, hívták fel a figyelmet forrásaink, semmi olyan nem volt, amit az amerikai fél a korábbi években ne tett volna nyilvánosan is szóvá. Erre utalnak egyébként Szijjártó Péternek a Nulanddal való találkozó után tett nyilatkozatai is, amelyekben nyoma sem volt meglepetésnek vagy új témák felbukkanásának. A magyar kormány reakciója, ha volt, nem került nyilvánosságra, nem sokkal később pedig Budapest látványos mosolydiplomáciába kezdett, mondván, a két új nagykövet kinevezése új fejezetet nyit a kapcsolatokban.

Ennek ugyanakkor ellentmondani látszik az, amit ugyancsak csütörtökön a VS.hu hírportál közölt, nemrégiben egy belső rendezvényen az egyik vezető amerikai diplomata arról beszélt, alig várja, hogy a menekültügy elcsitulása után ismét elővegyék a magyarországi korrupciót és a túl szoros orosz kapcsolatok ügyét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.