galéria megtekintése

Nem felhőtlen, de kiváló a szlovák-magyar viszony

Kitűnőek a szlovák-magyar kapcsolatok, bár vannak vitás kérdések a két fél között, amelyeket azonban az európai értékrend és a jószomszédi viszony alapján kívánunk megoldani – jelentette ki Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter, aki hétfőn Navracsics Tibor bemutatkozó pozsonyi látogatásán tárgyalt új magyar kollégájával.

A közös sajtótájékoztatójukon Navracsics is teljes mértékben egyetértett ezzel az állásponttal, hangsúlyozva, hogy a viták esetében nem az a cél, hogy ne is legyenek, hanem hogy sikerüljön megoldani őket. Hozzátette, kinevezése után rövid időn belül azért látogatott Pozsonyba, mert a szomszédos országok közül Szlovákiával történelmi szempontból leghosszabb idejű és legszorosabb a kapcsolatunk. Kiemelte azt is, hogy azon a napon érkezett Szlovákia fővárosába, amikor északi szomszédunk átveszi a visegrádi négyek elnökségét Magyarországtól. Lajcák elismerően szólt a magyar félnek e tisztségben elért eredményeiről, aktív és sokoldalú kezdeményezéseiről, amelyeket hazája tovább kíván folytatni. Mindkét tárcavezető méltatta az eddigi infrastrukturális beruházások eredményeit, amelyek alapján még több határátkelő nyílik a két ország között.

Lajcák és Navracsics Pozsonyban. Már csak politikai akarat kell
Lajcák és Navracsics Pozsonyban. Már csak politikai döntés kell a továbblépéshez
Martin Baumann / TASR

Lapunk a magyar tárcavezetőhöz kérdést intézett, idézve Érsek Árpád legújabb blogját. Ebben a pozsonyi parlamenti képviselő emlékeztetett arra, hogy éppen egy éve írta alá a magyar és a szlovák kormányfő a két ország további együttműködését, közös beruházásait rögzítő dokumentumot, amelyben szerepel további Ipoly-hidak építése is. Idén februárban azonban a magyar külügyi államtitkár-helyettes levelet írt pozsonyi partnereinek, közölve, hogy az Ipoly-menti közúti hidak megépítése a Vámosmikola-Ipolypásztó (Pastovce), Ipolydamásd-Helemba (Chľaba) és Tésa-Ipolyvisk (Vyškovce nad Ipľom) községek között lehetetlenné vált. Megkérdeztük a magyar tárcavezetőt, helytállóak-e a pozsonyi honatya értesülései. Navracsics azt válaszolta, hogy a magyar kormány egyetlen tervezett munkálatot sem állított le, azonban főleg az áruforgalom és a magyarországi beszállítók számára legfontosabb a Komárom-Révkomárom közötti új dunai híd megépítése.

Lajcáktól arról érdeklődtünk, vajon sikerült-e előrehaladást elérnie annak a magyar-szlovák szakértői bizottságnak, amely a szlovák állampolgársági törvénnyel kapcsolatos, merőben ellentétes pozsonyi, illetve budapesti álláspont között igyekszik valamiféle kompromisszumos megoldást találni. – A testület alapos munkát végzett, amelynek eredményeként aprólékosan megismertük a két fél szempontjait. Most már politikai döntés szükséges a továbblépéshez – így a szlovák külügyminiszter.

 

Délután Navracsics udvariassági látogatást tesz Robert Fico szlovák kormányfőnél és Andrej Kiska államfőnél, kora este pedig a Magyar Közösség Pártjának pozsonyi székházába látogat.

A sajtótájékoztatót követően a két külügyminiszter átadta a Jószomszédság és Megértés díjat, amellyel a magyarországi Pannónia Női Borlovagrendet tüntették ki az idén. Elnökük, Keményné Koncz Ildikó beszámolt arról, hogy 20 ezer eurót gyűjtöttek össze a két évvel ezelőtt leégett krasznahorkai vár újjáépítésére. Ugyanilyen elismerést kapott Adrián Antunovic és Jozef Koczka, akik a Magyarországra irányuló szlovák autós turizmus gyarapításában szereztek érdemeket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.