galéria megtekintése

Nem a vallást, a szabadságot védi „a nikáb Zorrója"

7 komment


Urbán Csilla

Ellenzem a nikáb és a burkini viselését. Nem ez a legjobb módja annak, hogy valaki integrálódjon az európai társadalomba – válaszolta lapunk kérdéseire Rachid Nekkaz, a „nikáb Zorrójának" is nevezett algériai üzletember és politikai aktivista. – Különösen a franciába, amely egyre inkább iszlamofób és sérülékeny a terrortámadások után – tette hozzá Nekkaz.

Rachid Nekkaz gyakorló muzulmán, ám vallását a magánéletben, családja körében éli meg
Rachid Nekkaz gyakorló muzulmán, ám vallását a magánéletben, családja körében éli meg

Pedig ő az, aki eddig az ügyvédi költségekkel együtt 245 ezer eurónyi bírságot fizetett ki azon nők helyett, akiket az arcot eltakaró ruhadarab, illetve a burkini viselése miatt büntettek meg. – Nem fogadom el, hogy a politikusok az iszlámtól való félelmet használják kampánycélokra és arra, hogy korlátozzák az egyének szabadságát – jelentette ki a vállalkozó, akinek amerikai felesége sem nikábot, sem burkinit nem hord.

 

Nekkaz szerint a komplex társadalmi problémákról vitát kell indítani, a törvényi szabályozásnak az utolsó eszköznek kell lennie. – A katolikus Voltaire mindig lenyűgözött, aki a protestáns Jean Calas-val való vitájában azt mondta: „Nem értek egyet azzal, amit mond, de életem végéig harcolni fogok azért, hogy mondhassa." Ez az eszme már nem létezik Franciaországban, de ez a filozófiai álláspont az, amit én is képviselek burkiniügyben – írta lapunknak e-mailben küldött válaszaiban.

A vállalkozó fizetett már ki muzulmán nők helyett bírságot Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában és Svájcban is. 2010-ben, amikor Franciaországban bevezették az úgynevezett burkatörvényt, egymillió eurós alapot hozott létre. – Tisztázzuk, hogy burka nincs Európában, ezt Afganisztánban a tálibok kényszerítették a nőkre. Sosem fizetnék azért, hogy ezt hordhassa valaki. Európában nikábot viselnek a nők, és ez egyéni döntés kérdése – mondta a vállalkozó, akivel a nők veszik fel a kapcsolatot Facebookon vagy ­e-mailen keresztül.

Állítja, Franciaországban megpróbálják megakadályozni az akcióját, a személyét támadják, többször vizsgálta az adóhatóság, befagyasztották a bankszámláit, az általa bérbe adott épületek lakóit pedig megfélemlítették.

– A nikábot és burkinit hordó nőket nem vallási indokból támogatom, hanem a szabadságot védem, ami szent minden demokráciában. A muzulmán férfiakat nem merik célba venni, ahhoz gyávák. Inkább a nőket célozzák, akik békésebbek és tisztelik a társadalmi rendet – mondta.

Az üzletember többször is próbálkozott politikai karrierrel Franciaországban és Algériában. Többen azzal vádolják, hogy a bírságok kifizetése csak egy újabb politikai kampány része. – Nem fűződik érdekem a francia politikához, Algériá­ban politizálok, ahol az embereknek jobban tetszik, ha a gazdasági problémákkal és a politikai korrupcióval foglalkozom – mondta. Most 2017 májusára, a cannes-i filmfesztivál idejére tervez egy akciót, ahol 100 nő jelenik majd meg burkiniben egy hatalmas csekkel. A cél, hogy a világsajtóban tegye nevetségessé ezt a „szabadságkorlátozó törvényt".

Rachid Nekkaz

Vállalkozó, politikai aktivista. Algé­riai bevándorlók gyermekeként született Franciaországban, 1972-ben. Filozófiát tanult a Sorbonne-on, majd egy internetes céggel szerezte vagyonát, amelyet ingatlanokba fektetett. Többször akart indulni a francia elnök- és önkormányzati választásokon, sikertelenül. 2013-ban három év felfüggesztett börtönre ítélték korrupció miatt, 2014-ben pedig – amihez le kellett mondania francia állampolgárságáról – az algériai elnökválasztáson próbált indulni, de itt sem járt sikerrel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.