galéria megtekintése

„Néhányan megfulladtak, a többieket végül elégették”

NOL
NOL

Mexikói bandatagok vállalták magukra annak a 43 diáknak a meggyilkolását, akiket közel két hónapja keresnek a hatóságok. Ezzel ugyan megoldódni látszik az utóbbi évek egyik legrejtélyesebb mexikói bűnügye, az áldozatok családtagjai azonban gyanakvóak.

Kegyetlen mészárlás története rajzolódik ki annak a három bűnözőnek a beszámolójából, akik bevallották, hogy meggyilkolták a még életben lévő főiskolásokat. A fiatalok szeptember végén mentek tüntetni Iguala városába, amiért az állásinterjúkon állítólag negatívan diszkriminálják az őslakos fiatalokat. A diákoknak másnap veszett nyomuk, amikor épp hazaindultak volna. Szemtanúk szerint rendőrök tüzet nyitottak rájuk – hatan életüket vesztették –, majd egy buszra terelték őket, és aztán soha többé nem látták őket.

Emlékezés az áldozatokra
Emlékezés az áldozatokra
John Vizcaino / Reuters

A Guerreros Unidos drogkartell tagjainak beszámolójából azonban kirajzolódik a történet másik fele. A tegnapi sajtótájékoztatón a mexikói főügyész elmondta, hogy a bűnözők szerint a rendőrök hozzájuk siettek a fiatalokkal, akik közül addigra néhányan már megfulladtak, a többieket pedig lelőtték, mielőtt elégették volna őket. Amikor mindegyik fiatallal végeztek, teherautóra tették a holttesteket.

 

A Jesus Murillo által bemutatott videón a kartell tagjai elmondták, hogy a holttestekre benzint locsoltak, valamint autógumit, tűzifát és műanyagot tettek rájuk, majd meggyújtották a pokoli máglyát. Ez a máglya végül 14 órán át égett.

„A tűz éjféltől másnap délután két óráig égett. A bűnözőknek közben három órás szünetet kellett tartania, mert a hőség miatt nem tudták folytatni" – idézi Murillo szavait a BBC, aki hozzátette, hogy a vádlottak végül összezúzták a maradványokat, zsákokba tették őket és a folyóba hajították.

A rendőrök a bűnözőkhöz mentek a foglyaikkal
A rendőrök a bűnözőkhöz mentek a foglyaikkal
John Vizcaino / Reuters

Ezt követően a főügyész ismét egy felvételt mutatott, amelyen látni lehetett, amint nyomozók az emberi maradványok között vizsgálódnak. Mint mondta, a tűz miatt rendkívül nehéz és hosszadalmas lesz, míg elvégzik a DNS-vizsgálatokat és azonosítják az áldozatokat.

A családtagok azonban a megoldás ellenére gyanakvóak, és eddig is sokat kritizálták a hatóságokat azért, ahogyan az ügyet kezelték. „Amíg nincsenek meg az eredmények, a fiaink életben vannak" – mondta Felipe de la Cruz, az egyik eltűnt diák édesapja. „Csak megpróbálják lezárni az ügyet... szörnyű módja annak, hogy a szövetségi kormány fokozza szenvedéseinket" – tette hozzá.

A családtagok gyanakvóak
A családtagok gyanakvóak
Henry Romero / Reuters

A szörnyű bűnügy sokkolta a drogháborúkban „edzett" mexikóiakat. Több ezren vettek részt a fiatalok eltűnését követően szervezett tüntetéseken. A demonstrációkon sokan emelték fel szavukat a szervezett bűnözés, a politika és a hatóságok közti összefonódás ellen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.