Negyven évre ítélték Radovan Karadzsicsot Hágában

Népirtásban és más háborús bűncselekményekben bűnösnek találta és 40 éves börtönbüntetésre ítélte Radovan Karadzsics volt boszniai szerb elnököt a Hágai Nemzetközi Törvényszék.

Karadzsicsot első fokon tizenegyből tíz vádpontban találták bűnösnek, többek közt kimondták felelősségét az 1995-ös srebrenicai népirtásért - írja a BBC.

A volt boszniai szerb elnök az eljárás során végig tagadta, hogy tömeggyilkosságokra adott volna parancsot.

Karadzsics a vádlottak padján
Reuters

A 70 éves volt politikus a legmagasabb rangú személy, akit valaha is elítéltek a Jugoszlávia összeomlásakor történt erőszakos bűncselekmények miatt.

Radovan Karadzsics 1992. május 13-án lett a boszniai Szerb Köztársaság első elnöke.  Államfősége alatt, 1992 és 1995 között zajlott a boszniai háború, amely alatt történt etnikai tisztogatások elrendelésével vádolják. A háború az 1995-ös Daytoni Békeszerződéssel zárult, Karadzsics pedig eltűnt, mielőtt letartóztathatták volna. Elfogására 2008 július 21-én került sor Szerbiában. Karadzsics 18 éves bujkálása alatt új személyazonosságot vett fel és Dragan Dabics néven természetgyógyászként dolgozott egy magánklinikán a szerb fővárosban.

2008. július 30-án került a hágai Nemzetközi Törvényszék elé, az első tárgyalási napot 31-re tűzték ki, a másodikra augusztus 29-én került sor. Annak a kérdésnek a megválaszolására, hogy bűnösnek tartja-e magát az ellene felhozott vádakban, Karadzsics egy hónapot kapott, ám mivel nem volt hajlandó válaszolni erre, csupán fenntartotta kifogásait az elfogatásával és a törvényszék elfogultságával szemben, a válasz megtagadását hivatalból úgy értelmezték, hogy a vádlott nem tartja magát bűnösnek.

Az elsőfokú ítéleig tartó nyolcéves eljárás során Radovan Karadzsics nem kért jogi védelmet, saját maga ügyvédje volt.

A két legsúlyosabb vádpont a Szarajevó civil lakosságát célzó tüzérségi lövetés és a több mint hétezer srebrenicai fogoly lemészárlásának elrendelése volt. Mind a kettőben bűnösnek mondták ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.