Négyoldalú találkozót tartanak Ukrajnáról

A válság kitörése óta először fordul elő, hogy az Egyesült Államok, Oroszország, az Európai Unió és Ukrajna képviselői egy asztalhoz ülnek.
Az amerikai és az orosz külügyminiszter a jövő héten Európában találkozik az ukrán válság miatt - jelentette be keddi szenátusi meghallgatásán John Kerry, az amerikai diplomácia vezetője. Kerry nem nevezte meg a kétoldalú találkozó helyszínét.

Az amerikai külügyminisztérium hétfőn közölte, hogy Oroszország, Ukrajna, az Egyesült Államok és az Európai Unió képviselői 10 napon belül közvetlen tárgyalásba bocsátkoznak egymással. Egy EU-tisztségviselő kedd este megerősítette, hogy a négyoldalú találkozóra a jövő héten európai helyszínen és miniszteri szinten kerül sor. Az EU részéről Catherine Ashton kül- és biztonságpolitikai főképviselő vesz részt a találkozón.

Kerry szerint orosz ügynökök és különleges egységek szítják az elszakadást célzó feszültséget Kelet-Ukrajnában, ami akár egy, a krímihez hasonló orosz katonai beavatkozáshoz alapul szolgáló ürügy előkészítése is lehet. „Oroszország nyilvánvaló és félreérthetetlen szerepe a destabilizációban és a kelet-ukrajnai szeparatista tevékenységben több mint nyugtalanító" - mondta a miniszter a meghallgatáson. „Senkit ne tévesszen meg az, ami potenciálisan egy ugyanolyan kitalált ürügy lehet egy olyan katonai beavatkozáshoz, mint amilyet a Krím félszigeten láttunk. Világos, hogy orosz különleges egységek és ügynökök állnak katalizátorként az elmúlt 24 óra káosza mögött" - tette hozzá.

Az amerikai diplomácia vezetője keményebb szankciókat helyezett kilátásba arra az esetre, ha Moszkva nem hagy fel az ukrajnai beavatkozással. Kijelentette, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei egységesek és készek gazdasági büntetőintézkedéseket bevezetni az orosz energetikai, bank- és bányászati szektor ellen, ha Oroszország nem tartja tiszteletben Ukrajna szuverenitását.

A meghallgatáson John McCain republikánus szenátor ukrajnai fegyverszállításra sürgette az amerikai kormányt. Kerry válaszában kifejtette, hogy Washington mérlegeli a Kijevtől kapott segítségkérelem listáját, amelyről majd a kongresszussal közösen fog dönteni, de úgy vélekedett, hogy Putyin számára a gazdasági szankciók jelenthetik a leginkább elrettentő tényezőt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.