galéria megtekintése

Egymilliós minimálbért szavazhatnak meg maguknak a svájciak

A világ legmagasabb minimálbéréről népszavaznak

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 17. számában
jelent meg.


Inotai Edit
Népszabadság

Óránként 22 frankos, azaz 4500 forintos minimálbérről szavaznak vasárnap Svájcban. Ez havi egymillió forint, ez lenne a világ legmagasabb minimálbére, ennek láttám még a németek is sárgulnának az irigységtől a saját óránkénti 8,5 eurójukal.

Az indítvány mögött egy igazi osztályharcos szakszervezeti aktivista, az olasz bevándorlók gyerekeként született Corrado Pardini áll, aki „igazi szocialistának” vallja magát. Azzal érvel, hogy aki teljes munkaidőben dolgozik, az tudjon megélni a fizetéséből.

Márpedig a svájci megélhetési költségek a legmagasabbak közé tartoznak Európában, az utóbbi évek bevándorlási hullámának köszönhetően pedig az ingatlanárak is az egekbe emelkedtek. Ahogy a német Die Zeit fogalmazott, Pardininek sikerült elérnie azt, amit évtizedekig senkinek: osztályharcot indított, és összehozta a szakszervezeteket és a szociáldemokratákat. Ők kampányolnak most hevesen az „igen” szavazatért.

Velük szemben természetesen felsorakoztak a munkaadók és a vállalkozók, akik képtelenségnek tartják a horribilis minimálbért, és azzal vádolják a baloldaliakat, hogy ezzel munkahelyeket semmisítenének meg. A nagyvárosokban talán ki tudnák fizetni a nagyvállalatok az összeget, de vidéken – különösen az olasz határ mentén – a munkahelyek egyszerűen átvándorolnának a szomszédba.

 

Nincs sok esély az óriásminimálbérre

–Valóban nagyon magas európai összehasonlításban a 4000 frankos minimálbér, de nincs is sok esély rá, hogy a társadalom megszavazza – mondja lapunknak Lukas Golder, a gfs.bern közvélemény-kutató intézet vezető elemzője. Felméréseik szerint 30 százalék ért csak egyet a javaslattal, 64 százalék viszont ellene van.

Golder azt magyarázza, hogy a fizetések kérdése továbbra is forró téma Svájcban – népszavaztak már a menedzserek bérének korlátozásáról is –, de a svájciak többsége továbbra is az ágazati megállapodások híve. Svájcban ez elég jól működik, nagyon kevés a sztrájk, nagy társadalmi béke uralkodik.

Az ellenkampány nagyon ügyesen hivatkozik arra, hogy vidéken nem azért alacsonyabbak a bérek, mert ott a menedzsment ellopná a munkások pénzét, hanem egyszerűen jóval nehezebb túlélni. A munkaadó is azért küzd, hogy fennmaradhasson a vállalata, és ez az érdeke a munkavállalónak is.

A Gripen-beszerzésről is a nép dönt

Mivel a svájci praktikus nép, a minimálbéres népszavazással összevontak még három kérdést. Vasárnap voksolnak majd arról is, hogy kell-e az országnak Gripen harci repülőgépeket venni mintegy 8,2 milliárd euró ért. Ezekre cserélnék le a még az 1970-es években hadrendbe állított F–5-ösöket.

Az ellentábor frappáns plakátján ezerfrankosokból hajtogatott papír repülőgépekkel kampányol, ám itt szoros eredmény várható: 51 százalék voksolna ellene, de 44 százalék mellette. (Különösen pikáns mindez azok után, hogy februárban a francia légierő két gépe kísért a genfi repülőtérig egy eltérített etióp repülőgépet, mert a svájci légierőt „munkaidőn kívül” érte az incidens. )

Nagy érdeklődés előzi meg a pedofilok munkavállalásának korlátozását: ha valaki ilyen bűncselekményt követett el, azt akár egy életre eltilthatják az olyan állásoktól, ahol kapcsolatba kerülhet kiskorúakkal. Ezt a felvetést a társadalom 59 százaléka támogatja, igaz, ahogy közeledik a szavazás, úgy olvad a többségük. A negyedik kérdés az alkotmányban biztosított egészségügyi ellátás: ez kavarja a legkisebb vihart, ez ellen egyedül a jobboldali radikális Svájci Néppárt (SVP) ágál – írta a Huffington Post.

Jó-e mindenről népszavazást tartani?

A svájci közvetlen demokráciának számos rajongója van immár Európa-szerte, sokak szerint így – a lakosság állandó bevonásával – lehetne életet lehelni a demokratikus rendszerekbe. Ám az ellentáborban veszélyesnek és túl drágának tartják az állandó népszavazást.

– Ez egyszerűen nem igaz – mondja lapunknak Lukas Golder. – Ez az egyik legjobb módja annak, hogy a társadalom valóban kézben tartsa az állam pénzügyeit. Jóval többet megspórolunk vele, mint amennyibe a referendumok lebonyolítása kerül. Az utóbbi időben például három presztízsberuházást is elutasított a társadalom, mert túl drágának ítélte. Az egyik az 2022-es téli olimpia megrendezése volt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.