Negyedmillió hadkötelest mozgósítanak Ukrajnában

Újabb katonai mozgósításról írt alá rendeletet Petro Porosenko ukrán elnök. Ezt maga az államfő jelentette be azon a munkamegbeszélésen, amelyet szerdán a megyei állami hivatalok vezetőivel folytatott.

A mozgósítás három szakaszból fog állni: az első január 20-án veszi kezdetét, és 90 napig tart, a második várhatóan áprilisban, és 20 napos lesz, az utolsó pedig júniusban, és szintén 20 napig tart majd - jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség.

Idén mintegy 200 ezer ukrán állampolgár mozgósítását tervezik, továbbá 40 ezret készülnek behívni rendkívüli katonai szolgálatra. Tavaly három hullámban mozgósították a hadköteleseket Ukrajnában.

Az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökségének közlése szerint nem esnek a mozgósítás hatálya alá azok, akik három vagy több kiskorú gyermeket nevelnek, vagy folyamatosan gondoskodniuk kell munkaképtelen szüleikről. Nem hívják be katonai szolgálatra a felsőoktatási intézmények nappali tagozatos hallgatóit vagy tudományos ösztöndíjas gyakornokait sem, valamint a mozgósításnál figyelembe veszik a hadköteles egészségi állapotát.

Porosenko a megyei vezetőkkel folytatott találkozóján bejelentette: úgy döntött, hogy gyásznappá nyilvánítja január 15-ét mindazok emlékére, akiknek "terroristák" oltották ki az életét, külön pedig azok emlékére, akik a Donyeck megyében kedden egy autóbusz ellen végrehajtott rakétatámadás következtében haltak meg.

A Volnovaha melletti tragédia halálos áldozatainak száma szerdán 11-re növekedett: egy nő a kórházban belehalt sérüléseibe. A busz utasai közül még 17 sérültet ápolnak kórházban. A rakétatámadást Kijev szerint kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok hajtották végre, utóbbiak azonban tagadják, hogy közük lenne a tragédiához.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.