Négy halottat követelt a Charlie Hebdo elleni tiltakozás Nigerben

Legalább négyen életüket vesztették, miután a nyugat-afrikai ország második legnagyobb városában erőszakos tüntetést tartottak a Mohamed-karikatúrákat közlő francia szatirikus lap ellen.

A pénteki zinderi tüntetésen egy rendőr és három civil vesztette életét, miután a dühös tömeg több templomot és a francia kulturális központot is megrohamozta – írja a BBC.

„Többen íjakkal, súlyos botokkal felszerelkezve érkeztek" – számolt be egy rendőrségi forrás a Reuters hírügynökségnek.

A Charlie Hebdo ellen tüntető helyiek több templomot is felgyújtottak, és keresztények által fenntartott boltokat rohantak le. A tüntetők hausza nyelven azt kiabálták: Charlie maga a Sátán – nyelje el a pokol mindazokat, akik Charlie-t támogatják" – nyilatkozta a hírügynökségnek egy kétségbeesett üzlettulajdonos.

Niameyben, a korábbi francia gyarmat fővárosában több száz ember gyűlt össze a nagymecset előtt Allahu Akbar! kiáltásokkal. A kivezényelt rohamrendőrök könnygázzal oszlattak. A tüntetők a francia kulturális intézetet sem kímélték, a mintegy ötvenfős csoport áttörte a bejáratot, majd felgyújtotta a kávézót, a könyvtárat és több irodát is. Egy AFP-nek nyilatkozó kormányzati forrás szerint a halálos áldozatokon túl tucatnyian szenvedtek sérüléseket.

Az iszlám vallási hagyomány bálványimádásnak tartja és tiltja Mohamed próféta ábrázolását, és – emlékeztet a CNN – ez a tilalom vonatkozik az iszlámban szintén prófétaként tisztelt Jézusra és Mózesre is. Utóbbi miatt, hogy az amerikai rendező, Ridley Scott új filmjét, az Exodust több muzulmán országban is indexre tették.

Nigeren kívül több országban is megmozdulásokat szerveztek pénteken a Charlie Hebdo ellen: Szudánban, Algériában és Pakisztánban szintén tömegek vonultak utcára, hogy nemtetszésüket fejezzék ki a címlapján ismét Mohamed prófétáról karikatúrát közlő szatirikus lap ellen. Szomáliában a Je suis muslim et ja'ame mon prophéte (Muszlim vagxok és szeretem a prófétámat) transzparensekkel tüntettek.

A Charlie Hebdo párizsi szerkesztősége ellen január 7-én követett el terrortámadást egy algériai származású szélsőséges iszlamista testvérpár, Chérif és Said Kouachi, akiket két nappal később egy túszejtésként indult akció végén rendőrségi kommandósok likvidáltak. A 12 ember életét követelő merényletet a Kouachi fivérek a jemeni al-Kaida nevében hajtották végre, amely vállalta is a felelősséget a tettükért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.