Véget ért a miniszterelnöki szappanopera

Hétfőn az illetékes bíróság előtt Robert Fico azt indítványozta a felperes Iveta Radicovának, hogy ne huzakodjanak tovább, hanem a bírónő előtt fogjanak kezet, aztán békésen távozzanak, ki-ki a saját dolgára.
A volt szlovák miniszterelnök asszony rövid gondolkodás után elfogadta az ajánlatot, mielőtt azonban nyújtotta volna a kezét, kijelentette: „Huszonhárom évig voltam aktív politikus, ezalatt soha, senkit sem jelentettem fel a kijelentései, velem kapcsolatos véleménye miatt. Ám nyilván a makulátlan becsület az ön számára is a legfontosabb érték az életben, és én is így vagyok vele. A pert pedig azért indítottam, mert ön a becsületembe gázolt, és amit állított, azért fel kellett volna jelentenie. Mindezek ellenére elfogadom az ajánlatát.”

Tragikomikus konfliktusuk négy éve kezdődött, amikor Robert Fico még ellenzéki politikusként az egyik pozsonyi sajtóértekezletén így vélekedett: "Büntetőjogi felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy Iveta Radicová alkalmatlan a kormányfői posztra, hazug alak, és korrupcióval is alaposan gyanúsítható."

Ezután Iveta Radicová azonnal feljelentette őt. A tárgyalásokon mindig csak Robert Fico ügyvédje jelent meg, később már ő sem. A testület tavaly jogerős ítéletben elrendelte, hogy az időközben ismét kormányfővé avanzsált Robert Fico az állami hírügynökségnél feladott hirdetésben köteles bocsánatot kérni elődjétől, megalapozatlan kijelentése miatt. Ezt a verdiktet azonban a másodfokú bíróság érvénytelenítette, s perújrafelvételt rendelt el. Elfogadta az alperes ügyvédjének indoklását, amely szerint a védence nem kapott meghívást a tárgyalásokra. Mire az első fokon eljáró bírónő a köztévében (RTVS) elmondta: az idézést a Kormányhivatalban, valamint a kormányfő lakásán senki sem volt hajlandó átvenni a bíróság alkalmazottjától, de a rendőröktől sem. Az elrendelt perújrafelvétel kapcsán tavaly Iveta Radicová lapunknak elmondta, hogy az abszurd történet a szlovákiai igazságszolgáltatás egyes szereplőinek morális tükre is. Hétfőn délben már úgy vélekedett, hogy ilyen körülmények között nem látja értelmét a további pereskedésnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.