Navracsics útja után összekapott Bugár és Berényi

A magyar külgazdsági és külügyminiszter hétfői pozsonyi hivatalos látogatását követően nyilatkozatháború tört ki a két szlovákiai párt vezetői között.

A Bugár Béla vezette Híd sajtóközleménye szerint ismét megtudhattuk, hogy a szlovák–magyar kapcsolatok kitűnően működnek. „Orbán Viktor az új kormány megalakulása után elmondta, hogy most már az érzékeny kérdések is napirendre kerülhetnek. Ennek azonban semmilyen jelét nem láttuk a hétfői találkozón. Úgy tűnik, a magyar külügyminisztert senki sem tájékoztatta a szlovákiai magyarok aktuális problémáiról és állandó küzdelmünkről a pozsonyi kormány kisebbségeket semmibe vevő kisebbségpolitikája ellen. Berényi József vajon miért nem hívta fel Navracsics figyelmét arra, hogy egy éve nincs kinevezett kisebbségi kormánybiztosa Szlovákiának, hogy a megbízott közhivatalnok önkényesen beleavatkozott a kisebbségi bizottság tagjainak megválasztásába, s hogy megváltoztatta a képviselet szabályait, aminek következtében többek közt a magyar kisebbség is hátrányt szenved? Arról miért nem beszéltek, hogy a kisebbségi kultúrákra szánt támogatások összegét 10 százalékkal csökkentették az elmúlt évben? A szlovákiai magyarok ezeket az ügyeket másként látják, mást éreznek a saját bőrükön és mást várnak egy magyar kormánytag látogatásától. Óriási hiba a rendezetlen problémákat szőnyeg alá söpörni csak azért, hogy elmondhassuk, „kitűnőek a kapcsolatok" - szögezi le a Híd párt nyilatkozata.

Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke néhány órán belül nyilvánosságra hozta pártjának válaszát: „A Most-Híd újabb látványos politikai bukfencének tanúi lehetünk. Évek óta azt hallgattuk a vegyes párt képviselőitől, hogy az MKP ne járjon Budapestre konzultálni, a magyar kormány ne avatkozzék bele a mi ügyeinkbe, mindent Pozsonyban kell intézni, és nem Budapesten. Láss csodát, most mégis mindent Budapestnek kellene elintéznie az MKP közbenjárásával.

Mi továbbra is végezzük a dolgunkat. Ha kell, tájékoztatjuk nemcsak a magyar kormányt, hanem a nemzetközi közvéleményt is minden olyan pozsonyi döntésről, amely hátrányosan érinti a felvidéki magyarságot. Mi ezt folyamatosan tesszük. Igy cselekedtünk Navracsics Tibor miniszter pozsonyi látogatásának előkészítésében. Ugyanakkor mi nem tapasztaljuk a Most-Híd részéről, hogy a parlamenti képviseletüekt kihasználva, küzdenének az általuk felvázolt problémák megoldása érdekében. Ott csöndben vannak, közben szidják a magyar kormányt és a parlamenten kívüli MKP-tól várják a megoldásokat. Erre legékesebb bizonyíték az is, hogy a Most-Híd elnöke pozsonyi tévévitái során egyetlen magyar témát sem nyit meg a kormány politikusaival. Utolsó példa erre a június 29-i vasárnapi vitája Robert Ficóval, amikor is beszéltek mindenről, csak pont azokról a magyarokat érintő kérdésekről nem, amit a Most-Híd a magyar kormányon és az MKP-n számon kér. A Most-Híd politikusai arra kaptak mandátumot sok szlovákiai magyar választótól, hogy vállalják fel a közösségünk érdekképviseletét. De nem teszik. Ezért erősödik az MKP, ezért bíznak egyre többen bennünk, mert tudják, ha az MKP bent lesz a szlovák parlamentben, akkor mi nem fogjuk elhallgatni ezeket a kérdéseket. Ez az, ami igazán zavarja Bugárékat, ezért születnek hasonló nyilatkozatok részükről. Lelkük rajta..." - írta válaszában a pártelnök.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.