Navracsics fejlesztési biztos lehet

Szerda délután egyeztetett Navracsics Tibor Brüsszelben Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság új elnökével arról, hogy a magyar biztosjelölt melyik tárcát kapja az EU „kormányában”.
Navracsics Tibor új főnökével - Fotó: Georges Boulougouris/Európai
Navracsics Tibor új főnökével - Fotó: Georges Boulougouris/Európai Bizottság

Bár volt, aki vámügyi biztosi posztról hallott, a Népszabadsághoz  csütörtökön bizottsági forrásból az jutott el, hogy Juncker Navracsics Tibornak a nemzetközi fejlesztési portfóliót ajánlotta. A leköszönő, José Manuel Barroso vezette Bizottság nemzetközi fejlesztési biztosa, Andris Piebalgs lett politikus utóda lehet Navracsics Tibor.

Már tegnap beszámoltunk arról, hogy Juncker annak ellenére sem akarta "megvétózni" Navracsics Tibor jelölését, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök nyáron határozottan ellenezte, hogy a volt luxemburgi miniszterelnök EB-elnök legyen.

Az várható volt, hogy a belső piaci, a pénzügyi és a versenyjogi területet Magyarország nem kaphatja meg, ezeket általában a régi, nagy, eurózóna-tagállamokra szignálják, erre nem is számított Magyarország.

Jean-Claude Junckernek szeptember 10-ig kell megneveznie az Európai Bizottság új összetételét, de a bejelentésre várhatóan már előző nap, 9-én sor kerülhet. A leendő biztosi testület szeptember 11-12-én informális szemináriumra gyűlik össze Brüsszelben. Az Európai Parlament a tervek szerint szeptemberben bonyolítja le a biztosi meghallgatásokat, mielőtt szavazna a Juncker-bizottság jóváhagyásáról.

A kinevezések véglegesítéséhez ugyanis az Európai Parlament jóváhagyására van szükség, amire a tervek szerint októberben kerülhet sor. Így az új Európai Bizottság november elsejével kezdheti meg a munkáját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.