NATO: Oroszország ellenségként tekint ránk

A NATO készül, hogy segítséget nyújtson Ukrajnának megvédenie magát, és közben pedig el kell fogadnia, hogy Moszkva ellenségeként tekint rá – írta közleményében Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára.

Annak ellenére, hogy a NATO korábban tisztán kijelentette, hogy nem tervezi katonailag beavatkozni Ukrajnában, harci repülőgépeket és hajókat küldött Kelet-Európába. Rasmussen ezt azzal magyarázta, hogy szövetségesei védelmének érdekében tette.

A főtitkár elmondta, a NATO egy segélycsomagot készít, amit a hónap végén ad át a tagországok külügyminisztereinek. A csomagban Ukrajnára is gondoltak. Az ország támogatást kap majd, hogy átalakítsa védelmi rendszerét és modernizálja légierejét – írja a Reuters.

Múlt héten a NATO legfelső katonai parancsnoka azt mondta, a szervezet és ahhoz tartozó tagországai átgondolják Ukrajna kéréseit – ebbe beleértendő a kommunikációs és kiképzési segítség és a fegyveres támogatás is. Ennek ellenére valószínűbb, hogy a NATO inkább tanácsok szintjén ad majd támogatást. NATO-tisztviselők szerint a szövetségnek nincs fegyvere, amit szállítana. Ha bármiféle fegyveradási döntés születik, az egyéni szövetségeken keresztül jönne létre.

Ukrajnának azonban ez a segélycsomag így is sokat adna. A közös gyakorlatokban való részvételt tenné könnyebbé. Rasmussen egyébként nem zárta ki, hogy nem lesznek gyakorlatozások ukrán területeken.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.