galéria megtekintése

Érik a kritikus tömeg a Vajdaságban: verik a tamtamot

A Magyar Mozgalom nevű civil szervezet csak csütörtökön tartja alakuló ülését a palicsi Vigadóban, de a VMSZ vezetői heteken át pártbomlasztásról, balliberális mételyről beszéltek.

Új helyzet állt elő a vajdasági magyar politikában, amit a magyarországi balliberális módszerek exportjának is nevezhetünk. Nálunk is beindult ez a balliberális tamtamzene, aminek lényege, hogy miközben tőlünk elvárják a felelősség vállalását, ők szeretnék megmondani, mit hogyan csináljunk. Ezt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke jelentette ki júliusban Tusnádfürdőn.

Az „eszmeimportőr”, a Magyar Mozgalom nevű civil szervezet csak csütörtökön tartja alakuló ülését a palicsi Vigadóban, de a VMSZ vezetői heteken át pártbomlasztásról, balliberális mételyről beszéltek.

Az MM alapítói ezzel szemben olyan pártok feletti, össznemzeti, ideológiai szempontból eklektikus szervezetet ígérnek, amely nem tör hatalomra, nem indul választásokon, és mindenkivel – így a VMSZ-szel is – együtt szeretnének működni.

 

Varga László parlamenti képviselő, a VMSZ napokban kizárt volt alelnöke szerint a kizárását eredményező megszólalását a folyamatban lévő közösségi leépülés és a felvállalt érdekképviselet elé helyezett koalíciós lojalitás indokolta. MM-alapítóként a Népszabadságnak nyilatkozva elmondta: konkrét ügyekben el tudja képzelni az együttműködést a VMSZ elnökével még akkor is, ha nyilvánvalóan az ő személyes döntése volt a pártból való kizárása, és amennyiben az MM mögé sokan felsorakoznak, a releváns anyaországi intézményekkel is korrekt partnerkapcsolata lehet a mozgalomnak.

Az MM alapítóinak célja a vajdasági magyar közélet megújítása, a félelem, a megosztó árokásás, a demokráciadeficit felszámolása. A több mint 200 alapító között értelmiségiek, újságírók, politikai tisztségviselők, fiatal doktoranduszok, civilek, volt és jelenlegi VMSZ-es és más politikusok is szerepelnek.

Takács Zoltán, a Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezetének alelnöke tartományi parlamenti képviselőként is politizált, de csalódott a politikai alapon szervezett közéletben – ő leginkább a a párthűség alapján történő foglalkoztatási kontraszelekciót, az értelmiség mellőzését, a személyeskedésen alapuló, szakmaiság nélküli politikai döntéshozatalt kifogásolja. Takács azt reméli: a civil kezdeményezés révén a magasan képzett, kritikus szemléletű fiatal értelmiség is kiveheti majd a részét a közélet megújításából.

Az MM-et többen a Slobodan Milošević hatalmát megdöntő, a legkülönfélébb politikai platformokat egyesítő Szerbiai Demokratikus Ellenzékhez (DOS) hasonlítják. Kókai Péter, a Magyar Szó napilap korábbi főszerkesztője úgy véli: már a mozgalom létrejöttének puszta ténye is azt jelzi, hogy a vajdasági magyarok körében is kritikus tömeggé állt össze azoknak az egyéneknek az egyre növekvő tábora, akik úgy érzik, hogy a vajdasági magyar közéletben eluralkodott a kizárólagosság, az egyszólamúság és a megbélyegzés gyakorlata – a siker viszont azon múlik, születnek-e megfelelő válaszok a közösséget terhelő kihívásokra.

A vajdasági magyar közéleti monotónia jegét a Szabadkai Népszínház magyar társulata törte meg januárban, amely egységes kiállásával elérte azt, hogy a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) felmentette tisztségéből a társulat által nem támogatott Andrási Attila igazgatót, majd miután Korhecz Tamás, az MNT korábbi elnöke – az MM egyik alapítója – súlyos vádakkal illette a VMSZ egyes magas rangú tisztviselőit és az MNT-t, áprilisban lemondott több MNT-tag és tisztségviselő, közöttük a párt szürke eminenciásának tartott Lovas Ildikó is.

Az MM alapítói azt remélik, ha tömegessé válik a mozgalom, megkerülhetetlen lesz az omnipotencia felszámolásához vezető további közéleti párbeszéd. Erre ad reményt az, hogy míg napokon keresztül aláírásgyűjtés folyt azért, hogy a VMSZ-ből kilépésre kényszerítsék az MM-hez csatlakozókat, addig a párt hétfői tanácsülésén a pártelnök már arról beszélt: nem lát semmiféle problémát abban, hogy VMSZ-tagok is csatlakozzanak a mozgalomhoz, és megszűnt a VMSZ-hez köthető internetes felületeken folytatott méltatlan sárdobálás is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.