Nagyot csalódott a magyar kormányban a neves brit történész

Magyar állami kitüntetéseinek visszaadását fontolgatta Bill Lomax a magyar kormány menekültekkel szembeni viselkedése miatt – derült ki a lapunk birtokába jutott levélből, amelyet a brit történész, több Magyarországról írott könyv szerzője küldött hazánk londoni nagykövetének. Lapunk megkeresésére a számtalan magyar történelmi témájú tanulmány és könyv szerzője megerősítette, hogy ő írta a levelet.

A Szabadhegyi Péternek címzett írásban a nottinghami egyetem nyugalmazott oktatója emlékeztet arra, hogy 1956-ban a világ tárt karokkal várta a magyar menekülteket. Ekkor 12 éves volt, és ennek az eseménynek az emléke meghatározta későbbi kapcsolatait és karrierjét is. Azt írja, még a Kádár-rendszer hivatalnokai is megpróbálták segíteni honfitársaikat, amikor nem értettek egyet feletteseik utasításaival, ezért a nagykövetet arra kéri, vizsgálja meg lelkiismeretét, és cselekedjen úgy, ahogyan azt „jobb természete” sugallja.

Bill Lomax 1991-ben munkája elismeréséül megkapta a Nagy Imre-emlékplakettet, 2000-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét. Levelében azt írja, elgondolkodott azon, hogy ezeket visszaadja tiltakozásul a magyar hatóságok menekültekkel szemben tanúsított „teljességgel embertelen, számomra hihetetlen cselekedetei és viselkedése” miatt. Ám, mint írja, vonakodik visszaadni kitüntetéseit, mert értelmezése szerint azok a magyar nép iránta mutatott hálájának és tiszteletének jelei. Levele végén Lomax megjegyzi: a magyar hatóságok viselkedése károkat okoz az ország megítélésének az egész világon.

„Annak nagyon örülök, hogy ilyen sok magyar segített a menekülteknek” – mondta Lomax lapunknak telefonon. Hozzátette: 1999-ben elkezdett kevesebbet foglalkozni Magyarországgal, és Vietnamot kezdte tanulmányozni, ennek részeként összehasonlította a magyar és a vietnami politikai rendszer fejlődését. „Bizonyos szinten jelenleg több szimpátiát érzek az (egypártrendszerben működő, autokratikus – a szerk.) vietnami, mint a magyar kormány iránt. Vietnam politikai rendszere fejlődik, a magyar kormány az 1930-as évek politikai világa felé indult vissza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.