galéria megtekintése

Nagyon rendezni akarják a szíriai helyzetet, csak az amerikai-orosz meccs ne lenne

2 komment

P. Cs.

Lehet, hogy csalódniuk kell azoknak, akik áttörést reméltek az amerikai és az orosz külügyminiszter pénteki megbeszélésétől.

John Kerry és Szergej Lavrov előbb – egy időre Staffan de Misturával, az ENSZ szíriai megbízottjával kiegészülve – négy órán át „gyúrta egymást" a Genfi-tó partján álló President Wilson Hotelben. Aztán félbemaradt, majd újra folytatódott a tárgyalásuk, amelynek fő célja, hogy a szíriai konfliktus enyhítését szolgáló, amerikai-orosz együttműködési megállapodás szülessen. A remények szerint ennek nyomán újra megindulhatnak a tárgyalások a válság politikai rendezéséről.

Fotó: Martial Trezzini / Reuters

Néhány dolgot még „ki kell vasalni" – mondta az eszmecsere szünetében a Reutersnak a State Department egy vezető munkatársa, és könnyen lehet, hogy ez a munka a genfi megbeszélést is előkészítő, szakértőkből álló háttércsapatra marad.

 

Bár a tárgyalások elhúzódása arra utal, hogy mindenképpen igyekeztek valamilyen eredményt felmutatni, eddig nem derült ki, mire jutottak a miniszterek, akiknek rendkívül zavaros – az Iszlám Állam terrorszervezet és kurdok ellen egyszerre irányuló, szíriai török hadművelettel még inkább összekuszált – helyzetet kellene a megoldás felé elmozdítaniuk. Elemzések szerint beszélniük kellett például a szíriai kormányerők ostroma alatt álló, humanitárius segélyre szoruló Aleppóról. No meg az önálló állam létrehozásáért küzdő kurdokról, akiket mindeddig mind az amerikaiak, mind az oroszok támogattak, a törökök viszont korlátok közé akarják szorítani őket. Így kompromisszumot kell keresni az ügyben, és a kilátásba helyezett orosz-amerikai katonai együttműködés beindításához, a légi csapások összehangolásához is tisztázni kell a részleteket.

Mindenesetre kedvező háttérként szolgált Kerry és Lavrov egyeztetéséhez az, hogy Damaszkusz egyik, immár négy éve a Bassár el-Aszad elnökhöz hű hadsereg vesztegzárja alatt álló elővárosában, Darajában megkezdődött a polgári lakosság és a lázadó fegyveresek evakuálása. A műveletről csütörtökön állapodtak meg a szembenállók, és az első buszok már pénteken elindultak a Vörös Félhold járműveinek kíséretében. Hétszáz fegyveres a felkelők ellenőrzése alatt álló Idlibbe, négyezer civil pedig a kormány menekülttáboraiba megy. A Damaszkusztól mindössze néhány kilométerre fekvő város az elsők között lázadt fel Aszad rezsimje ellen, így a felkelők kivonulása elemzők szerint erősíti az oroszok által támogatott elnök helyzetét.

Tovább bonyolítja viszont a viszonyokat az a péntek reggeli pokolgépes merénylet, amelyet Törökország kurdok lakta délkeleti részében hajtottak végre egy rendőrkapitányság ellen. Az Ankarában terroristának minősített Kurd Munkáspárt (PKK) vállalta magára a támadást.

Az öngyilkos merénylő által működésbe hozott, teherautóba rejtett bomba tizenegy embert ölt meg, mire Recep Tayyip Erdogan török elnök kijelentette: a robbantás csak erősíti Ankara elszántságát a militáns csoportok elleni harcban.

Kerry és Lavrov tárgyalásával egy időben egyebek közt Aleppó megsegítéséről tárgyalt telefonon a török és az orosz elnök. Recep Tayyip Erdogan tájékoztatta Vlagyimir Putyint a kedden Szíriában megkezdett török szárazföldi hadműveletekről, és megegyeztek abban, hogy folytatják a párbeszédet mind a kétoldalú, mind a nemzetközi kérdésekről.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.