Nagykövet lesz a volt MTVA-vezér

A Népszabadság információja szerint Orbán Viktor kormányfő várhatóan még idén ellátogat Új-Zélandra, ahol magyar nagykövetség nyílik. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) már elindította a wellingtoni nagyköveti posztra jelölt volt MTVA-vezérigazgató, Szabó László Zsolt akkreditálását, a Bem rakparton várják Új-Zélandtól a fogadó nyilatkozatot.

Megkeresésünkre a külügyi tárca azt közölte: a wellingtoni nagykövetség létesítését a csendes-óceáni térségben kialakítandó hangsúlyosabb magyar jelenlét, a kereskedelmi-kulturális kapcsolatok erősítése, a jelentős új-zélandi magyar diaszpóra indokolja.

Szabó László Zsolt jól ismeri a térséget
Szabó László Zsolt jól ismeri a térséget
Veres Viktor

Kérdésünkre, hogy miért éppen Szabó László Zsoltra esett a választás, azt a választ kaptuk: ő nemzetközi kapcsolatok szakon végzett, több nyelven beszélő, a térséget jól ismerő, felkészült szakember. Képzettsége, ismeretei és helyszíni tapasztalatai alapján is kiválóan alkalmas a poszt betöltésére.

Az első Orbán-kormány idején Szabó László Zsolt már dolgozott diplomataként. 1999 és 2001 között az MTV elnöke volt, s miután bizalomvesztésre hivatkozva távozott, a kormány Ausztráliába küldte – a canberrai nagykövetség kulturális attaséja lett. A kormányváltás után hazarendelték, mert a rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen több MTV-s ingatlan eladása miatt.

Az ügyészség 2003-ban megszüntette az eljárást.

Az új-zélandi nagykövetség költségeit firtató kérdésünkre a KKM kitérő választ adott, mondván, az épület kiválasztása folyamatban van. Lapunk információja szerint az Országgyűlés külügyi bizottsága előtt a kormány képviselői arról beszéltek, hogy 400 millió forintot költenek a nagykövetség létrehozására. Azt azonban a külügy elárulta, hogy a wellingtoni nagykövetségen négy diplomata és két adminisztratív munkatárs fog dolgozni. A tárca hivatalos válasza szerint a külképviselet várhatóan az év második felében éri el a teljes működőképességet, ezt követően tervezik a hivatalos megnyitót. A kérdésre, hogy azon a miniszterelnök is jelen lesz-e, azt válaszolták: „az átadáson részt vevő személyek köre még nem tisztázott", de „magas szintű látogatás során tervezzük az átadást". Magyar miniszterelnök még sosem járt Új-Zélandon, külügyminiszter, Jeszenszky Géza személyében legutóbb 1990-ben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.