galéria megtekintése

Nagy győzelmet aratott a francia szélsőjobb

4 komment


Dési András

Szélsőjobboldali földindulást hozott a franciaországi regionális választás első fordulója. Tarolt a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front, a francia politika hárompólusúvá vált. A december 13-i második fordulóban kevés helyen lesz szélsőjobb-ellenes köztársasági front.

Jeges mosolyához már hozzászokott a francia közvélemény. Vasárnap este óta azonban különleges ez a mosoly: Marine Le Pen vezetésével a Nemzeti Front (FN) történelmi diadalt aratott. A regionális választások első fordulójában több mint hatmillió voksot, összességében a szavazatok közel 28 százalékát szerezte meg. Ezzel maga mögé utasította a kormányzó szocialistákat és a PS szövetségeseit (25,3%). Megverte a legerősebb konzervatív erőt, az alig 26 százalékot szerző Köztársaságiakat is, de a volt államfő, Nicolas Sarkozy pártja más mérsékelt jobboldali listákkal együtt több mint 31,7 százalékot kapott.

Marine Le Pen. Hárompólusúvá tette a francia politikai életet
Pascal Rossignol / Reuters

Az FN előretörése igazából nem meglepetés. A november 13-i, 130 halálos áldozatot követelő terrormerényletek nyomán hiába nőtt az Iszlám Állam ellen globális háborút hirdető szocialista államfő, Francois Hollande népszerűsége. Marine Le Pen közel egy évtizedes, tudatos pártépítése, a biztonság iránti közvágyakozás és persze a szocialisták, illetve a jobboldal leszereplése, melléfogásai, a gazdasági válság hatásai előkészítették a terepet a fordulatra.

 

A pártalapító Jean-Marie Le Pen lánya a siker ellenére mindenesetre szerénységre intett, bár azt hangoztatta, hogy a Nemzeti Front a vezető nyugat-európai ország első számú politikai erejévé lépett elő. Marine Le Pen a Nord-Pas-de-Calais-Pcardie régióban listavezetőként több mint negyven százalékkal végzett az élen. A menekültválság sújtotta Calaisban ötven százalékot kapott. Bejelentette: ha a december 13-i második fordulóban győz és a jövőben ő irányítja majd a közel hatmillió lakosú észak-franciaországi régiót, akkor megszünteti a többi között Malival, Szenegállal, illetve a lengyelországi Sziléziával futó együttműködési programokat.

A tizenhárom francia régióból akár négy is a Le Pen dinasztia kezébe juthat „ezüstvasárnapon". A Le Point emlékeztet rá, hogy a jogász végzettségű Marine unokahúga, Marion Marechal-Le Pen délen, Provence-Alpes-Cote-d'Azur régióban szintén több mint negyven százalékkal győzött az első fordulóban. Az elvált Marine élettársa, Louis Alliot egy hagyományosan szocialista régióban (Midi-Pyrénnées-Languedoc-Roussillon) aratott győzelmet, míg a 47 éves pártelnök és egyben európai parlamenti képviselő jobbkezének, „hadnagyának" számító Florian Phillipot Alsace-Ardenne-Champagne-Lorraine-ben végzett az élen több mint 36 százalékkal. Marine Le Pen célja azonban nem Calais, hanem Párizs: 2017-ben szeretne államfőként bevonulni az Élysée-palotába és ehhez tekinti gyakorlóterepnek a régiós tanács elnöki-végrehajtói funkcióját.

A második forduló persze még sokat változtathat. A szocialisták főtitkára, Jean-Christophe Cambadélis „köztársasági frontra", gátra, Le Penék feltartóztatására szólították fel a franciákat. Északon és délen, a Le Pen leszármazottak régióiban vissza is léptek a PS elvérzett jelöltjei, de van olyan harmadik helyezettük aki fellázadt a pártközpont ellen és esze ágában sincs visszavonulni a konzervatívok javára.

A sokkal jobb eredményre számító, láthatóan nem túl boldog Sarkozy a maga részéről a „se visszalépés, se fúzió" taktikáját hirdette meg. Fő pártbeli riválisa, Alain Juppé ex-kormányfő ezt a súlyos politikai helyzetben helyesnek tartja, de egy másik volt miniszterelnök, Jean-Pierre Raffarin bizonyos esetekben a köztársasági frontot helyeselné. Amivel nagyon régen, 2002-ben, egy teljesen más világban megakadályozták, hogy Jean-Marie Le Pen Franciaország köztársasági elnöke legyen. 

Provokatív videóval üzent a nagypapa

Provokatív és antiszemita videóval köszöntötte a Nemzeti Frontból kizárt Jean-Marie Le Pen unokája és kedvence első fordulós sikerét. A Twitteren közölt, majd onnan eltávolított filmen Marion Marechal-Le Pen konzervatív versenytársa, Christain Estrosi látható, amint kippával a fején táncol. – Vágjunk jó képet ahhoz, ami nehezen elviselhető – szólt a 87 éves Le Pen üzenete. (D. A.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.