galéria megtekintése

Nacionalista reneszánsz Romániában

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 05. számában
jelent meg.


Szőcs Levente, BUKAREST
Népszabadság

A magyar feliratok betiltásáról terjesztett elő törvénytervezetet a bukaresti parlamentben Bogdan Diaconu, az Egyesült Románia Párt (PRU) elnöke. A tervezet megtiltaná a romániai közintézményeknek, hogy a román nyelven kívül bármilyen más nyelven kommunikáljanak.

Diaconu azzal érvel, hogy a magyar kisebbség képviselői „visszaéltek” a 2001-ben elfogadott közigazgatási törvény nyelvhasználati jogokat biztosító rendelkezéseivel, és emiatt a románok idegennek érzik magukat a saját országukban. Korábban a politikus közösségi oldalán, majd a médiában is intenzív vita alakult ki egy fénykép kapcsán, amelynek tanúsága szerint a székelyudvarhelyi önkormányzat egyik gépkocsiján magyarul is olvasható volt a „helyi rendőrség” felirat.

A kommentelők többsége ezt a román nyelv „megalázásaként” értékelte, amit Diaconu sietett „korrigálni”. Törvénytervezetének benyújtását szimbolikusan a román nyelv napjára időzítette. Diaconu a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben szerzett képviselői mandátumot 2012-ben, de 2014 októberében otthagyta a PSD frakcióját, miután az Adevarul napilap blogrovatában több ízben is támadta a romániai magyarságot és érdekvédelmi szervezetét, pártja kormányzó partnerét.

Kétnyelvű utcanévtáblákért küzdő aktivista szerel fel egy magyar táblát Marosvásárhelyen
Kétnyelvű utcanévtáblákért küzdő aktivista szerel fel egy magyar táblát Marosvásárhelyen
Boda L. Gergely / MTI

 

A PRU létrehozását is elsősorban „az RMDSZ irredentizmusával” magyarázta. A parlamentben kezdeményezte az „etnikai zászlók” betiltását, a nemzet „megsértésének” büntetését, az autonómiát szorgalmazó szervezetek feloszlatását, s a Romániában bejegyzett egyesületek külföldi finanszírozásának betiltását. A PRU jelvényén a Bram Stoker Drakuláját inspiráló Vlad Tepes havasalföldi vajda látható, a háttérben a Besszarábiát és Észak-Bukovinát is magában foglaló Nagy-Románia térképével.

Egyre-másra alakulnak a formáció helyi szervezetei, vezetői között pedig gyakran felbukkannak ismert művészek, orvosok. A pártalapító közösségi oldalát 137 ezren követik – több mint kétszer többen, mint Alina Gorghiuét, aki a fő ellenzéki erő, a Nemzeti Liberális Párt társelnöke. A tavaszi ülésszakban módosult párttörvénynek köszönhetően már három tag is alapíthat pártot Romániában, s az utóbbi hónapokban öt nacionalista politikai formáció is alakult. Pártot alapított a magát az antiszemita pogromjairól elhíresült Vasgárda jogutódjának tartó Új Jobboldal (ND).

A 2000-es évek elején létrejött szervezet az elmúlt években kisebbségellenes felvonulásaival hívta fel magára a figyelmet. A romák, a homoszexuálisok és különböző vallási csoportok mellett fő célpontja a magyar közösség. Tagjai rendszeresen felvonulnak a Székelyföldön december elsején – Erdély Romániához csatolása napján –, illetve néhány éve a Trianon-emléknapon is utcára vonultak. (Egy júliusi törvény egyébként tiltja a Vasgárda vezetőinek kultuszát és jelképeit.)

2008 őszén a demokrácia diadalaként ünnepelték, hogy a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) elbukta a bejutási küszöböt. Az egykori PRM prominensei két pártot is létrehoztak: a Nemzeti Egység Tömbje Pártot (PBUN) és a Nemzeti Öntudat és Identitás Pártot (PDIN). A Hazáért Nemzeti Pártot (PNPP) nyugalmazott katonatisztek hozták létre. Az alakulat azokat kívánja képviselni, akik csalódtak a kapitalizmusban, és úgy találják, hogy a demokrácia nem szolgálja a román nép érdekeit. Új alkotmányt szorgalmaznak, amely „visszaállítja Románia szuverenitását”.

A Romániai Republikánus Párt (PRR) a „román nép kreatív energiáit” fogná munkára, szigorítaná a büntető törvénykönyvet, illetve újra bevezetné a sorkatonai szolgálatot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.