Nácikhoz és gengszterekhez hasonlítja Orbánt a Washington Post

Kíméletlen hangvételű szerkesztőségi cikkben kritizálja Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a Washington Post.
Az amerikai lap maró gúnnyal emlékeztet, hogy Orbán eddig magas rangú küldöttekkel és lobbistákkal győzködte az Egyesült Államokat és az Európai Uniót is, hogy a politikáját valójában félreértik, amit csinál, az voltaképpen leszámolás a kommunizmus utolsó maradványaival, amihez képest ő volt az, aki az illiberalizmusról szóló tusnádfürdői beszédével kihúzta a szőnyeget a saját propagandistái alól. A rendkívüli beszédben – idézi fel a Washington Post – Orbán kinyilvánította, hogy Magyarországot egy olyan országgá akarja átalakítani, amely – idézi a magyar kormányfőt az amerikai lap – „vállalja annak ódiumát", hogy kimondja, karakterét tekintve nem liberális természetű.

Orbánt a gazdasági válság vezette erre a következtetésre. Főleg az Egyesült Államokról nyilatkozott lesújtóan. Szerinte az amerikai puha hatalom ereje hanyatlik, mert a liberális értékek ma a korrupciót, a szexet és az erőszakot testesítik meg, és olyan országokra hivatkozva, mint Szingapúr, Kína, Oroszország és Törökország mindehhez hozzáfűzte, hogy a liberális társadalomszervezési elvekkel, módszerekkel és egyáltalán a társadalom liberális megértésével szakítani kell – írja az amerikai lap.

A Washington Post szerint a magyar miniszterelnök egyébként homályban hagyta, hogyan is néz ki ez az általa elképzelt illiberális modell, de a magyarok négy év után már túlságosan is jól tudják, hogy mire gondolt: a szólásszabadság korlátozására, a nem-keresztények és a romák elleni intézkedésekre, a gazdasági populizmusra és a külföldi tőkével szembeni gyanakvásra és hangulatkeltésre. „Amit Orbán egy válság utáni új politikai modellként állít be, nem sokkal több annál, amit gengszterek és sarlatánok műveltek a 20. században, beleértve Magyarország második világháború alatti náci rezsimjét. Ha a beszédben egyáltalán volt valami újdonság, az az, hogy Magyarország szeretne illiberális ország lenni úgy, hogy közben az EU megbecsült tagja marad"– állapítja kajánról lesújtó hangra váltva a Washington Post.

Az amerikai lap szerint az EU-nak mielőbb meg kellene fosztania Orbánt ettől a megbecsültségről szóló tévképzettől, az Egyesült Államoknak pedig egyszerűen alacsony szintre kell helyeznie a diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal. „Orbán kizárta magát a demokratikus Nyugatról. Őt és a kormányát is ennek megfelelően kell kezelni"– zárul az amerikai lap szerkesztőségi cikke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.