galéria megtekintése

„Muszáj legyőznöm a félelmet”

0 komment


Körösi Ivett

Kubai vizitje utolsó napján Barack Obama amerikai elnök beszédet intézett a kubai emberekhez, majd a havannai amerikai követségen találkozott több ellenzéki aktivistával is. A rezsimmel szemben kritikus ellenzékiek közül azonban nem mindenki nézte jó szemmel az amerikai elnök történelmi látogatását.

Kedden volt három napja, hogy a családja nem látta Mario Felix Lleonart-t, ismert kubai ellenzékit, baptista lelkészt. Egy havannai barátja úgy tudja, hogy a férfit egy rendőrkapitányságon tartják fogva a Havannától mintegy 250 kilométerre fekvő Santa Clarában. „Amikor olyan magas rangú személyek látogatnak Kubába, mint most Barack Obama, a hatóságok körbeveszik az ellenzékiek otthonát, és nem engedik, hogy elhagyják a lakásukat [nehogy demonstrációt szervezzenek]... egyeseket letartóztatnak. Félix sem léphetett volna ki a lakásából, de mégis megtette” – meséli a Népszabadságnak Havannából Óscar Elías Biscet, egy másik neves ellenzéki, emberi jogi aktivista, aki összesen 12 évet töltött börtönben.

Barack Obama kubai ellenzékiek társaságában Havannában
Barack Obama kubai ellenzékiek társaságában Havannában
Carlos Barria / Reuters

Az orvosi egyetemet végzett, 54 éves férfi úgy véli, kubai útjával Obama legitimálta a kommunista rezsimet, ugyanakkor pozitívum, hogy az amerikai elnök kedden, a havannai amerikai követségen találkozott a civil szféra képviselőivel és több ellenzéki személyiséggel, akik elmesélhették neki, hogy milyen „jogsértések történnek ebben a diktatúrában”. Biscet a saját bőrén tapasztalta, hogy mik a különvélemény következményei.

 
Óscar Elías Biscet
Óscar Elías Biscet
Wikipédia

Világéletében rendszerkritikus volt, gyakran próbálkozott különböző demonstrációkkal az emberi jogok és a szólásszabadság nevében, emiatt idővel orvosként sem praktizálhatott. Saját bevallása szerint emiatt mintegy 27 alkalommal tartóztatták le 1999-ig. Az igazi kálvária azonban egy évvel az ezredforduló előtt kezdődött, amikor a halálbüntetés és az országban egyébként legális abortusz ellen tüntetett. A demonstrációt követően bűncselekményre való felbujtás és a közrend megzavarása miatt három évre ítélték. Alig egy hónapot töltött szabadlábon, amikor 2002-ben ismét letartóztatták. A Martin Luther Kinget és Mahátma Gandhit példaképének tartó férfi épp az erőszakmentes ellenállásról tartott „továbbképzést” aktivistatársaival, amikor letartóztatták, eltörték a lábát, majd elvitték otthonról.

Ezúttal még súlyosabb büntetést kapott: 25 évre ítélték „forradalomellenes” cselekedetekért. 2003-ban hozzá hasonlóan 75 ellenzékit ítéltek több évtizedes börtönbüntetésre, ami óriási nemzetközi felháborodást keltett. Több jogvédő szervezet, köztük az Amnesty International is követelte Bisceték szabadon bocsátását. A kubai katolikus egyház és a spanyol kormány közbenjárására 2011-ben elengedték büntetésüket, és szabadon távozhattak. Biscet azóta sem hagyott fel törekvéseivel, s minden hétfőn találkozik a társaival, akikkel az Emilia Projekt részleteiről tárgyal: aláírásokat gyűjtenek, hogy Kubában megkezdődjön a demokratikus átmenet.

Barack Obama és felesége, Michelle a kubai elnök Raul Castro oldalán szurkol egy baseball meccsen
Barack Obama és felesége, Michelle a kubai elnök, Raul Castro oldalán szurkol egy baseballmeccsen
Jonathan Ernst / Reuters

A veterán aktivista elismeri, hogy az ismert bloggerek, aktivisták – mint a Szaharov-díjjal kitüntetett Asszonyok Fehérben, amelynek vezetője kedden találkozott Obamával – nemzetközi hírnevét látva úgy tűnhet, csökkent az üldözés. Valójában azonban csak a módszerek változtak: az imidzsét egyre inkább féltő rezsim nem engedhet meg magának még egy olyan nemzetközi felháborodást kiváltó incidenst, mint a 2003-as, ezért felhagytak a hosszú börtönbüntetések kiszabásával, helyette inkább néhány órára, napra veszik őrizetbe az aktivistákat.

„Van, hogy betesznek minket a járőrkocsiba, elvisznek jó messzire, két órán át bilincsben fogva tartanak az autóban, aztán elengednek”

– mondja Biscet, aki nem tagadja, hogy olykor úrrá lesz rajta a félelem.

„Persze, hogy félek. De muszáj legyőznöm a félelmet, hogy szabad legyek.”

Erős mondatok

Hatalmas ovációval fogadták kedden a havannai Nagyszínházban Barack Obamát. Az elnök történelmi vizitje utolsó napján beszédet intézett a kubai néphez, amelyet élőben közvetített az állami televízió.

„Azért jöttem, hogy elássam a Hidegháború utolsó maradványát.

„Az Egyesült Államok és Kuba számos értelemben olyan, mint két testvér, akik az évek során eltávolodtak egymástól, de ugyanaz a vér folyik az ereikben.

„Azért vagyok itt, hogy baráti jobbot nyújtsak a kubai embereknek.

„Hiszem, hogy az állampolgároknak biztosítani kellene, hogy félelem nélkül, szabadon beszéljenek, gyülekezzenek, kritizálják a kormányukat, és békésen tüntessenek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.