Véget ért a vérengzés Mumbaiban

Befejeződött a Tádzs Mahal ostroma. Indiai kommandósok szombat reggel megölték a luxusszállodában elrejtőzött és a végsőkig kitartó terroristákat, amivel lezárult az India pénzügyi fővárosát, Mumbait csaknem hatvan órája rettegésben tartó merényletsorozat.

Haszan Gafur, a 18 millió lakost számláló nyugat-indiai város rendőrségének parancsnoka bejelentette, hogy az összes terroristát megölték, és ellenőrzés alá vonták a szállodát. "Minden művelet befejeződött. Minden terroristát megöltünk" - mondta.

Dzsoti Krisan Dutt, a különleges egységek parancsnoka közölte, hogy három szélsőséges fegyverest lőttek le a péntek éjjel kezdődött műveletben, s a kommandósok szobáról szobára haladva ellenőriznek minden helyiséget. Elmondása szerint a terroristák gyújtották fel a szállodát, miközben a kommandósokkal csatáztak.

A hotelben szombat reggel ismét tűz pusztított. Robbanások és heves tűzpárbaj után hatalmas lángok borították el a földszint és az első emelet egy részét, az épületből sűrű füstoszlopok gomolyogtak kifelé. A terroristák célpontjai közül az ötszintes, 400 szobás Tádzs Mahal volt az, amelyet utolsóként szabadítottak fel a biztonsági erők. A helyi idő szerint szerda este kezdődött, összehangolt merényletsorozatban a Tádzs Mahal mellett fegyveres támadás érte az ötcsillagos Oberoi szállodát, a főpályaudvart, a zsidó kulturális központot, egy népszerű éttermet, kórházakat és rendőrőrsöket.

Sem Gafur, sem Dutt nem beszélt arról, hogy találtak-e túszokat vagy bezárkózott vendégeket a Tádzs Mahalban. A szállodát robbanószerek után kutató kutyákkal is átvizsgálják. A helyszínre mentőautók érkeztek, s a kommandósok elkezdték a visszavonulást a szálloda körül kialakított állásaikból.

Mumbaiban elfogták az utolsó terroristákat is, tűzoltók és rendőrök a szálloda előtt
Mumbaiban elfogták az utolsó terroristákat is, tűzoltók és rendőrök a szálloda előtt

A mumbai merényletekben legalább 195 ember vesztette életét, köztük legkevesebb 22 külföldi, a sebesültek száma pedig meghaladja a háromszázat.

A The New York Times című napilap internetes oldalán azt írta pénteken, hogy egyre több bizonyíték utal arra, hogy a pakisztáni székhelyű Laskar-i-Taiba (Igazak Hadserege) szélsőséges iszlamista szervezetet terheli a felelősség a mumbai merényletekért. Amerikai hírszerzési és terrorellenes szervezetek névtelenül nyilatkozó illetékesei azt mondták, a hírszerzési szolgálatoknak meggyőződése, hogy vagy a Laskar-i-Taiba, vagy egy másik szélsőséges csoport, a kasmír székhelyű Dzsais-i-Mohamed a bűnös. A Laskar-i-Taiba csütörtökön tagadta, hogy köze lenne a véres merényletsorozathoz.

A támadók már hónapokkal ezelőtt megkezdték a szervezést

Tíz terrorista érkezett Mumbaiba a várost sújtó terrortámadás végrehajtására, kilenccel végeztek, egyet elfogtak az indiai biztonsági erők - mondta szombaton Haszan Gafur, az indiai metropolis rendőrfőnöke. Egy szombati lapjelentés szerint a támadásban részes iszlamista terroristák közül kilencen már hónapokkal ezelőtt felkeresték az indiai nagyvárost, és hosszabb időt töltöttek el ott. Malajziai diákoknak adva ki magukat, lakást béreltek a belvárosban, és terepszemlét tartottak támadásaik tervezett célpontjain; különösen gyakran felkeresték a Tádzs Mahal és az Oberoi luxushotelt - jelentette a The Times of India című, angol nyelvű indiai lap, az elfogott szélsőséges kihallgatásáról készült rendőrségi jegyzőkönyvre hivatkozva. A lap - a városi rendőrfőnök által közölt adattól eltérően - azt írta, hogy összesen 16 terrorista hajtotta végre a gyilkos támadást.

Elhagyott halászhajót találtak part közelében

Egy elhagyott halászhajót találtak az indiai hatóságok a tengeren Mumbai partjai közelében, s most azt vizsgálják, hogy felhasználták-e a terroristák ezt a vízi járművet a több mumbai célpont ellen intézett, legalább 195 ember halálát okozó támadásuk előkészítéséhez.

Egy holttest hevert a jármű fedélzetén összekötözött kezekkel - közölte szombaton az indiai haditengerészet szóvivője. A helyi média tudni véli, hogy a fegyveres terroristák elrabolták a hajót, és felhasználták akciójukhoz.

Pakisztánban kaptak kiképzést a terroristák

A Laskar-i-Taiba (Igazak Hadserege) nevű, szélsőséges iszlamista szervezet két titkos táborában történt a felkészítés. A Times Now angol nyelvű indiai hírtelevízió jelentése szerint ezt vallotta kihallgatásán a terrorcsoport őrizetbe vett tagja, egy bizonyos Azam Amir Kaszav. A kiképzés első szakasza három hónapig tartott. Ez idő alatt   Azam Amir Kaszav a csoport néhány más tagjával együtt a lőfegyverek és a robbanóanyagok kezelését tanulta, a második szakaszban, egy másik táborban, a partraszállás műveletét gyakorolta - tudósított a Times Now, a biztonsági szolgálatok egy olyan tisztségviselőjére hivatkozva, aki jelen volt a terrorista kihallgatásán.

A kiképzés része volt az is, hogy számos videofelvételt megnéztek a támadásra készülő szélsőségesek Mumbai partvonalának különféle szakaszairól és a tervezett célpontokról. Karacsiból kiindulva keltek át a tengeren és jutottak el az indiai Gudzsarát állam partvidékéhez. Továbbhaladásukhoz hatalmukba kerítettek egy indiai halászhajót, megölve a legénység tagjait. Mumbai partjainak közvetlen közelében, szerda este, felfújható gumicsónakokra szálltak át a halászhajóról, átrakodva a fegyvereket és a lőszereket.

A  Times Now szerint az volt a terroristák fő elgondolása, hogy felrobbantják a Tádzs Mahal hotelt. Elegendő nagy hatóerejű robbanóanyaguk volt ahhoz, hogy romba döntsék vele az épületet. Arról nem szólt a jelentés, hogy miért nem hajtották végre ezt a tervüket.

Az India és Pakisztán között megosztott Kasmír pakisztáni részén működő radikális csoportok ernyőszervezetének vezetője elítélte a polgári személyek lemészárlását. Szajjíd Szalahuddin, az Egyesült Dzsihád Tanács vezetője tagadta egyúttal a Reuters hírügynökségnek adott szombati telefonos nyilatkozatában, hogy a tucatnyi kasmíri radikális csoportot összefogó szövetség bármely tagszervezete részt vett volna a támadásban vagy annak előkészítésében.

Az indiai hatóságok által leginkább gyanúsított Laskar-i-Taiba csoport nem tagja ennek az ernyőszervezetnek; az a kelet-pakisztáni Pandzsáb tartományban alakult, és főleg pandzsábiakat toborzott soraiba.

Pakisztán mértékletességet kér

Pakisztán azt kéri Indiától, hogy ne reagálja túl a mumbai merényleteket, és ígéri, hogy a legnagyobb komolysággal jár el, ha bizonyítékot találnak pakisztániak részvételére a bűncselekményben.

Aszif Ali Zardari pakisztáni elnök erről az indiai CNN-IBN televízióban beszélt szombaton. "Bárkik is álljanak az indiai nép ellen elkövetett primitív és brutális tett mögött, céljuk az volt, hogy bosszúállást provokáljanak ki... Nekünk, önöknek és a nemzetközi közösségnek fölül kell emelkednie ezen, és tartózkodnunk kell a túlzó reagálástól"

FBI-ügynökök is vizsgálják a Mumbaiban történteket

Az amerikai kormányzat FBI-ügynököket küld Indiába, hogy segítsenek a mumbai terrortámadások kivizsgálásában - közölték névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselők.

Az amerikai hatóságok és indiai diplomaták pénteken az utolsó simításokat végezték a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai utazásának előkészítésén. Az amerikai ügynökök célja az, hogy többet tudjanak meg a merénylőkről. A támadók kilétének megállapítása döntő fontosságú, mivel az atomfegyverekkel rendelkező két rivális, India és Pakisztán közeledése forog kockán. Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter többször is beszélt telefonon indiai kollégájával, valamint a pakisztáni elnökkel.

Indiai illetékesek részletek említése nélkül arról beszélnek, hogy "pakisztáni elemek" keveredtek a merényletsorozatba, amerikai kémelhárítók viszont óva intettek az elhamarkodott megállapításoktól. Egy neve elhallgatását kérő amerikai terrorellenes tisztviselő korainak nevezte, hogy következtetésekre jussanak a támadások felelőseit illetően. Elismerte azonban, hogy a Mumbaiban (Bombay) elkövetett merényletek hasonlóságot mutatnak a vitatott kasmíri térségben India ellen harcoló szélsőségesek akcióival.

Panab Mukherdzsi indiai külügyminiszter pénteken nyíltan kijelentette, hogy pakisztáni elemek állnak az iszlám szélsőségesek támadásai mögött. Manmohan Szingh indiai miniszterelnök csütörtökön burkoltan ugyan, de szintén Pakisztánra hárította a felelősséget a támadásokért. Juszuf Raza Gilani pakisztáni kormányfő a Szinghgel folytatott telefonbeszélgetésében határozottan elítélte a merényleteket, hangsúlyozva, hogy Pakisztán maga is a terrorizmus áldozata. A pakisztáni titkosszolgálat vezetője ugyancsak Indiába utazik, hogy segítse a nyomozást.

A merénysorozat elkövetőjeként a Dekkáni Mudzsáhidek nevű kevéssé ismert szervezet jelentkezett. Csütörtök éjjel letartóztattak három támadót a Tádzs Mahal szállodában. Mindhárman pakisztáni állampolgárok, és a pakisztáni Laskar-i-Taiba (Igazak Hadserege) szélsőséges iszlamista szervezet tagjai. A Dél-Ázsia egyik legnagyobb szélsőséges iszlám csoportjaként számon tartott Laskar-i-Taiba azonban tagadta, hogy köze lenne az India pénzügyi központját vérbe borító támadásokhoz.

Az Oberoi luxusszálloda egyik támadója egy indiai televíziónak azt mondta, azt követelik, hogy vessenek véget a muszlimok "üldözésének" Indiában, és engedjék szabadon az indiai börtönökben fogva tartott mudzsáhidokat, azaz iszlám szent harcosokat. India 1,2 milliárd lakosának többsége hindu, a muszlimok száma 150 millió körül van.

Az amerikai külügyminisztérium pénteken azt tanácsolta az amerikai állampolgároknak, hogy ne utazzanak Mumbaiba, mert még mindig veszély leselkedne rájuk. Több amerikai életét vesztette a terrortámadásokban. Az Oberoi szállodában megöltek egy 58 éves virginiai férfit és 13 éves kislányát, Alan és Naomi Scherrt. A zsidó kulturális központban négy amerikai halt meg, köztük a központot vezető rabbi, az izraeli állampolgársággal is rendelkező 29 éves Gavriel Holtzberg és 28 éves felesége. A házaspár kétéves kisfiát csütörtökön dadája menekítette ki az épületből.

Mumbaiból elindult az EP-képviselők különgépe

Hetvenhét utassal a fedélzetén útnak indult Mumbaiból (Bombay) a soros EU-elnök Franciaország által bérelt repülőgép, amelyet az Európai Parlament delegációjáért küldtek a merényletsorozat által sújtott dél-indiai kikötővárosba.

A francia külügyminisztérium tájékoztatása szerint az Airbus A310-es repülővel 29 francia, 19 olasz, 17 spanyol, 5 német, valamint 1-1 lengyel, kazah, görög, holland, svájci, algériai, illetve kongói állampolgárt szállítanak el Indiából. Helyi idő szerint szombat hajnalban szállt fel a gép, útközben megáll a Perzsa-öbölben, majd szombaton dél körül érkezik a párizsi Roissy repülőtérre.

Szelestey Lajos, a Külügyminisztérium szóvivője pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az uniós küldöttség magyar tagja, Glattfelder Béla néppárti képviselő nem várja meg a francia gépet, hanem egy menetrendszerinti járattal Londonba utazik, s szombaton délelőtt érkezik meg Budapestre.

Mumbaiban a szombat hajnali órákban is folytatták a kutatást a Tádzs Mahal szállodában a kommandósok. A terrortámadások kezdete után 54 órával még mindig heves lövöldözés és erős robbanások döreje hallatszott a hotel belsejéből. A Tádzs Mahal az egyetlen olyan helyszín, amelyet a biztonsági erőknek még nem sikerült ellenőrzés alá vonni. Katonai források közlése szerint legalább három, állig felfegyverkezett merénylő bujkál a hotelben.

Mumbaiban elfogták az utolsó terroristákat is, tűzoltók és rendőrök a szálloda előtt
Mumbaiban elfogták az utolsó terroristákat is, tűzoltók és rendőrök a szálloda előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.